Правителството на Киргизстан въвежда извънредно положение в Джалалабад
Правителството на Киргизстан въвежда извънредно положение в Джалалабад / снимка: Reuters

Временното правителство на Киргизстан се готви да подпише указ за въвеждане на извънредно положение и комендантски час в областния център Джалалабад и съседния Сузакски район. Това заяви днес в Бишкек вицепремиерът отговарящ за съдебната система и правоохранителните органи Азимбек Бекназаров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"За съжаление, територията на междунационалната стабилност се разширява", заяви вицепремиерът.

Джалалабад се намира на 60 км от "южната столица" на страната, град Ош, където второ денонощие продължават жестоките сблъсъци между етнически узбеки и киргизи. В резултат на безредиците 65 души са загинали и около 800 са ранени, по официални данни.

По информации от различни източници, днес на хиподрума в административния център на Джалалабадска област, където на места живеят компактни групи етнически узбеки, се събрали неколкостотин киргизки младежи. Те поискали от властите да им предоставят транспорт, за да отидат в Ош, но им било отказано. Разярената тълпа започнала безредици, а милицията с изстрели във въздуха се опитала да овладее положението, пише БТА. Засега няма сведения за развитието на обстановката в Джалалабад.

Лидерът на временното правителство на Киргизстан Роза Отунбаева по-рано днес призна, че властите не са в състояние самостоятелно да се справят с обстановката в Ош и се обърна към руския президент Дмитрий Медведев с искане за военна помощ.