Киргизстан иска военна помощ от Русия
Киргизстан иска военна помощ от Русия / Reuters

Киргизстан се е обърнала към Русия за оказване на миротворческа помощ за справяне със ситуацията в южната част на страната, където от четвъртък вечерта има размирици, отнели по последни данни живота на 60 души, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира лидерът на временното правителство на Киргизстан Роза Отунбаева.

По нейни думи ситуацията в последно време в град Ош рязко се е влошила и може да има непредсказуеми последици.

"На нас ни е нужна миротворческата намеса на военни сили от друга страна. Ние се обърнахме за такава помощ към Русия. Вече подписах писмо с молба за оказване на подобна помощ, адресирано до президента Дмитрий Медведев", каза Отунбаева.

Тя допълни, че Киргизстан във всеки момент е готов да започне преговори с Русия за нейната миротворческа мисия в южния киргизстански град Ош.

"Сега ние очакваме отговора на Руската Федерация", каза Отунбаева.

Тя изрази увереност, че руското ръководство ще се произнесе положително по молбата на Киргизстан, така че контролът в размирните райони да бъде възстановен.

Киргизстанската лидерка уточни, че първо е разговаряла по телефона с руския премиер Владимир Путин, за да поиска подкрепа, а после е пратила писмото до Медведев, допълва ДПА, цитирана от БТА.

Отунбаева обвини привърженици на сваления през април президент Курманбек Бакиев за бунта в южната част на страната. Според Отунбаева организаторите на бунта искат да провалят националния референдум, насрочен за 27 юни относно нова конституция на страната.

Обстановката в южния град Ош и в околни градове продължава да е напрегната и днес. По най-нови данни жертви на насилието са вече 60 души, а над 800 са ранени, предаде ДПА.

Русия няма обща граница с Киргизстан, припомня ДПА.

Сблъсъците в южната част на страната са между представители на киргизската и на узбекската общности. Говорител на последната от тези две общности призова властите на Киргизстан да отворят хуманитарен коридор, през който в съседен Узбекистан да преминат около 20 000 възрастни, жени и деца узбекската общност, допълва ДПА.

Киргизстан откликна на призива и обяви, че отваря границата си със съседен Узбекистан, предаде ИТАР-ТАСС.