50 са жертвите на размириците в Киргизстан
50 са жертвите на размириците в Киргизстан / Reuters

Напрегната остава обстановката в южния киргизстански град Ош, както и други градове в южната част на страната, въпреки въведеното там до 20 юни извънредно положение, предадоха световните агенции.

Младежи от киргизката етническа общност, въоръжени с метални пръти, а някои и с автомати, продължават да атакуват квартали в Ош, населени с хора от узбекската общност и да подпалват домовете им, предаде ИТАР-ТАСС. В града се чува спорадична стрелба, а над Ош се носи дим от пожарите в узбекските квартали.

На места в града електроподаването е прекъснато, както и подаването на природен газ. Градските превозни средства не се движат.

Милицията и военните, пратени в Ош, за да възстановят спокойствието, не могат да се справят със ситуацията, твърдят очевидци, цитирани от руската информационна агенция.

В някои квартали населението вече се оплаква и от недостиг на храни. Хората се страхуват да излязат дори до магазините, разказват жители на града.

Усложнената обстановка, започнала след сблъсъци между киргизски и узбекски младежи в Ош, в нощта на четвъртък срещу петък, вече накара някои лидери в страната да призоват за международна намеса. Феликс Кулов, лидер на партията Достойнство, прикани временното правителство на Киргизстан да потърси помощ от ООН и от Организацията на Договора за колективна сигурност. За намеса на миротворчески сили на ООН прикани и лидерът на киргизстанските комунисти Исхак Масалиев, който е под домашен арест, защото временното правителство го подозира в организирането на преврат срещу него.

По последни данни жертвите на размириците в Ош в други населени места в южната част на страната са вече 50, а ранените са над 600. Според жители на Ош жертвите може да са много повече. Трупове има в къщи и апартаменти, но властите все още не са стигнали до тях, за да ги приберат, разказват жители на града, цитирани от БТА.

Милицията и местни жители разказват, че групи млади киргизци, въоръжени с метални прътове и автоматично оръжие, пристигат в Ош от други части на страната, допълва Асошиейтед прес. В Бишкек младежи спирали коли, движещи се в центъра на града, принуждавали собствениците им да излязат от тях и после потегляли с колите към Ош, допълва Франс прес.

Не само в Ош, но и в други градове в тази част на страната се чува стрелба и се виждат подпалени коли и жилища, допълва ДПА по темата.

Размириците в Киргизстан са най-тежките в страната, откакто през април беше свален с бунт президентът Курманбек Бакиев. Тогава загинаха близо 90 души, припомнят агенциите.