ЕС готви допълнителен пакет от санкции срещу Иран
ЕС готви допълнителен пакет от санкции срещу Иран / снимка: Reuters

Европейският съюз подготвя пакет от допълнителни санкции срещу Иран, съобщи Ройтерс. Обект на допълнителните мерки най-вероятно ще бъдат иранските компании от петролната и газовата промишленост, посочва агенцията. Санкциите на ЕС срещу Иран заради отказа му да прекрати програмата си за обогатяване на уран, са „допълнителен слой" от мерките, гласувани с резолюция на Съвета за сигурност на ООН във вторник.

Иран е петият по големина износител на петрол в света. Според Ройтерс санкциите на ЕС няма да засегнат пряко износа на ирански петрол или природен газ, но ще ограничат максимално възможностите за нови инвестиции в този сектор, както и предоставянето на Иран нови технологии, оборудване и услуги в тази област. Пакетът от санкции на ЕС е включен в текста на проекта за заключителна декларация от срещата на високо равнище на страните членки на ЕС, която е насрочена за 17 юни в Брюксел. Документът трябва първо да бъде приет от външните министри на ЕС, които ще се срещнат в понеделник, допълва БТА.

В копие от проекта се посочва, че ЕС „изразява дълбоко съжаление от факта, че Иран не се е възползвал от множеството възможности" да успокои международната общественост, „загрижена от истинската цел на решението на Техеран да продължи да обогатява уран до нива, които са близки до необходимото за производство на ядрено оръжие". „При тези обстоятелства, новите рестриктивни мерки са неизбежни", се казва в проекта за резолюция.