41 души загинаха при етническите сблъсъци в Киргизстан
41 души загинаха при етническите сблъсъци в Киргизстан / Reuters

41 души са загинали, а 624 са били ранени през изминалата нощ при сблъсъците в южния град Ош между етнически киргизи и узбеки, сочат последните данни на министерството на здравеопазването на Киргизстан, цитирани от ИТАР-ТАСС. 406 от пострадалите са настанени в болница. Около половината от тях са в тежко състояние.

Според очевидци на събитията жертвите на междуетническите сблъсъци - между киргизи и узбеки, може всъщност да са повече, защото узбеките погребват мъртъвците си още в деня на смъртта, преди залез слънце, предаде ИТАР-ТАСС. Сблъсъците в Ош продължават, казват източниците на агенцията. Военните и милиционерите са струпани главно в центъра на града, но в покрайнините още се чуват изстрели. започнали са мародерства, посочва БТА.

Конфликтът в Ош избухна късно снощи след сбиване между две младежки групировки. Боят прерасна в погроми и палежи на къщи и автомобили. И двете страни са използвали огнестрелно оръжие, казват очевидци.

Киргизстанските власти признават, че обстановката в Ош остава сложна, но уверяват, че армията и полицията контролират напълно ситуацията. В града и околностите е обявено извънредно положение и е наложен комендантски час. В Ош са пратени вдигнати по тревога допълнителни сили на министерството на отбраната, на МВР и Вътрешни войски. На гражданите в случай на опасност за живота им е разрешено да използват оръжие.

Междувременно Бан Ки-мун призова страната към спокойствие и диалог. Бан отправи апел към всички да покажат максимална сдържаност, за да бъдат избегнати нови човешки жертви.