122 шестици и 365 двойки при външното оценяване в Пиринско
122 шестици и 365 двойки при външното оценяване в Пиринско / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

122 шестици и 365 двойки са получили кандидат-гимназистите в Благоевградска област на проведения изпит за национално външно оценяване и допълнителния модул за прием след завършен 7-и клас, съобщи за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов.

Малко над 44 % са оценките "добър" на изпита по български език и литература, а на този по математика - 51%.

Получилите слаби оценки по български език и литература са 150 или 5,42 % от общия брой явили се, а по математика с двойки са оценени 215 ученици, което прави 7,80 на сто, уточни Златанов.

Броят на шестиците по български език и литература е 102 или 3,68 %, а по математика - едва 20 или 0,73 %.

Външно оценяване и допълнителният модул - приемните изпити след завършен 7 клас, за първи път бяха обединени в един ден. Регламентът тази година дава възможност на ученика, явил са само на външно оценяване и получил съответния борй точки, да кандидатства в обявените паралемките след 7 клас, коментира началникът на образователния инспекторат в Благоевград. 

По думите му учениците, които са се явили и на двата изпита и са показали добри резултати, ще имат значително по-висока оценка, отколкото ако са положили само изпита за външно оценяване.

На задължителния изпит за външно оценяване по математика се явиха 2757 кандидат-гимназисти от областта, като само 1401 от тях са пожелали да пробват възможностите си и на допълнителния модул.

На изпита по български език и литература се явиха 2770 ученици, от тях на допълнителния модул - 1537.

Резултатите от националното външно оценяване и от приемните изпити по български език и литература и по математика след 7-и клас вече са публикувани на сайта http://7klas.mon.bg/. За достъп до информацията са необходими входящ номер и ЕГН.

Информация за резултатите ще има и във всички училища в страната, в които се състоя националното външно оценяване за 7-ми клас по български език и литература и по математика. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието, младежта и науката.  

От 15 до 21 юни учениците ще подават заявления за първия етап в класирането в профилираните гимназии след 7-ми клас. На 24 юни трябва да бъдат обявени резултатите от първия етап на класирането в гимназиите.

От 28 до 30 юни е записването на учениците, приети на първия етап от класирането. Записването ще бъде в училището, в което кандидатът е приет и ще става само с оригинала на удостоверението за завършен седми клас.