Заплита се случаят с изчезнало момче след интервю в американското посолство
Заплита се случаят с изчезнало момче след интервю в американското посолство / снимка: Sofia Photo Agency
Заплита се случаят с изчезнало момче след интервю в американското посолство
30089
Заплита се случаят с изчезнало момче след интервю в американското посолство
  • Заплита се случаят с изчезнало момче след интервю в американското посолство

Американското посолство не показва никакви доказателства, че изчезналият преди месец Петър Димитров е напуснал сградата на дипломатическото представителство в София. Това съобщи Николай Колев, адвокат на семейството на 23-годишния Петър. Младежът изчезна на 12 май след интервю за виза в посолството на САЩ. Той е бил придружен от негови приятели, с които имал уговорка да се чакат отпред. Младежът обаче така и не се появил.

Единственият запис, който е предоставен на бащата Владимир Йорданов от шефа на охраната в посолството, показва как Петър прави няколко крачки в едно от помещенията в сградата, но никъде не се вижда той да я напуска. Американските служители твърдели, че именно това са кадрите от излизането на Петър. Те не разполагали с други, тъй като точно в този момент камерите били развалени. Друг странен факт бил часът, който е изписан на кадрите - 13.42 часа, а служителката, която е интервюирала младежа, твърди, че той си е тръгнал в 14.55 часа.

„Има едно много сериозно разминаване между това, което се показва. Горе-долу по това време, което показват, той е влизал в посолството. Ако показват влизането, това означава, че излизането не съществува", каза адвокат Николай Колев.

При молба да види записа на влизането на Петър, бащата получил отговор, че не разполагат с такъв материал. 

По думите на Колев, българските институции и полиция не правят нищо по въпроса. Оглед на терена около посолството е направено чак две седмици след обявяването на младежа за национално издирване. Още на втория ден след изчезването обаче, бащата заедно с адвокат Колев започнали собствено разследване, като разпитали всички живеещи и работещи в района. Проверили са и записите на околни фирми, които имат камери за външно наблюдение, но никой не го е разпознал и никъде не е влязъл в кадър. На влизане в посолството, Петър е изключил мобилния си телефон и повече не го е включил.