Абас: Идеята за две държави - израелска и палестинска започва да губи сила
Абас: Идеята за две държави - израелска и палестинска започва да губи сила / снимка: Reuters

Концепцията за решение с две държави в Близкия изток (израелска и палестинска) започва да губи сила, заяви във Вашингтон палестинският президент Махмуд Абас, цитиран от Франс прес.

"Бих искал да изразя безпокойството си от много тежката ситуация. Опасявам се, че концепцията за палестинска държава в съседство с израелска държава започва да губи сила", заяви Абас.

Президентът на САЩ Барак Обама, който прие вчера Абас в Белия дом заяви, че в Близкия изток е възможен "значим напредък" до края на 2010 г. и обеща САЩ да използват цялото си влияние за изкарване на мирния процес "от задънената улица", припомня АФП.

Палестинската автономна власт реши да отложи местните избори, които бяха предвидени за 17 юли, съобщи пожелал анонимност високопоставен палестински официален представител в Рамала.

"Кабинетът реши да отложи изборите", заяви източникът. Той не уточни кога те ще се произведат.

Тези местни избори ще са първите палестински избори от 2006 г.

През февруари палестинската автономна власт обяви, че смята да организира местни избори в палестинските територии на 17 юли, но контролиращото ивицата Газа ислямистко движение Хамас отхвърли тази инициатива, определяйки я като незаконна.

Хамас и поддръжниците на палестинската автономна власт са във вражда откакто Хамас изгони верните на Абас сили от ивицата Газа през юни 2007 г., отбелязва Франс прес, пише БТА.

Според представители на други палестински организации изборите са били отложени, тъй като партията Фатах, която управлява на Западния бряг, не е била в състояние да издигне достатъчно свои кандидати в големите градове до днес, когато бе крайният срок за регистриране на кандидатите, предаде ДПА.

Източник от Фатах е заявил за Ройтерс, че изборите са били отложени поради разногласия по кандидатурите в средите на самия Фатах.