Смесени реакции на новата резолюция на ООН със санкции срещу Иран
Смесени реакции на новата резолюция на ООН със санкции срещу Иран / Reuters

Приетата от Съвета за сигурност на ООН нова, четвърта резолюция със санкции срещу Иран е посрещана със смесени реакции. Китай, който гласува в подкрепа на теста, подчерта, че наказанието не означава, че вратата за преговори е затворена, предаде Асошиейтед прес.

"Китай винаги е поддържал тезата, че правилният подход към иранския ядрен въпрос е чрез диалог, преговори и други дипломатически средства да бъде търсено решение, което да успокоява безпокойствата на всички страни", заяви говорителят на министерството на външните работи Цин Ган.

Бразилският президент Луис Инасиу Лула да Силва определи резолюцията със санкции срещу Иран като пирова победа, предаде Франс прес. "Това е епизод, който отслабва Съвета за сигурност на ООН. Съветът за сигурност представлява същото съотношение на силите, както през 1948 г., когато бе създаден", заяви Лула.

През последните месеци бразилският президент водеше кампания да не бъдат налагани санкции на Иран и да бъде даден приоритет на диалога. Бразилия и Турция сключиха на 17 май с Иран споразумение за неговия уран, а вчера двете страни, които в момента са временни членове на Съвета за сигурност, гласуваха против резолюцията. Лула призовава за реформиране на Съвета за сигурност на ООН и за предоставяне на Бразилия на статут на постоянен член на този орган на световната организация.

Хизбула осъди новата резолюция като несправедлива, предаде ДПА, цитирана от БТА. Ливанската антиизраелска групировка, която е близка до Иран, разкритикува правителството, че е трябвало да покаже по-силна позиция в Съвета за сигурност.

Ливан, който в момента е непостоянен член на съвета, се въздържа при гласуването. Турция и Бразилия се обявиха против резолюцията, но тя бе приета с подкрепата на всички останали 12 страни членки.

Израел приветства новите санкции срещу Иран, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на премиера Бенямин Нетаняху.

"Резолюцията, гласувана от Съвета за сигурност благодарение на решителните усилия на президента на САЩ Барак Обама, е положителна мярка", заяви Нетаняху. Той изрази надежда, че новите санкции ще бъдат последвани от решителни действия срещу иранския енергиен сектор.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън увери, че вратата за преговори с Иран остава отворена въпреки новите санкции. "Нашата цел е да не се допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие", каза Клинтън пред журналисти в Богота, след като разговаря по телефона с президента Барак Обама. "Но нашето желание е Иран да се върне на масата на преговорите. Готови сме да водим ефикасна дипломация", каза държавният секретар, според която е възможно Бразилия и Турция да продължат посредничеството по иранския ядрен проблем.