СС на ООН прие нова резолюция със санкции срещу Иран
СС на ООН прие нова резолюция със санкции срещу Иран / Reuters

Съветът за сигурност на ООН прие нова резолюция със санкции срещу Иран заради ядрената му програма, предаде Ройтерс.

Текстът бе подкрепен от 12 от 15-те страни членки на съвета, включително от петте постоянни - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай. Турция и Бразилия, чиито делегации забавиха заседанието в очакване на инструкции от своите правителства, гласуваха против резолюцията, а Ливан се въздържа.

Резолюция 1929 на Съвета за сигурност на ООН бе изготвена от Съединените щати в сътрудничество с Франция, Великобритания и Германия. Това е четвъртата резолюция със санкции, която Съветът за сигурност приема срещу Иран, след тези от декември 2006, март 2007 и март 2008 г.

Новата резолюция разширява обхвата на санкциите срещу Ислямската република. Тя забранява на Иран да инвестира в чужбина в определени сектори с възможно двойно предназначение, като урановите мини, и разрешава инспектирането на ирански кораби в международни води. Ислямската република освен това няма да има право да купува осем вида тежки оръжия, включително на танкове, вертолети и ракети, пише БТА.

Резолюцията е придружена от три анекса със списъци на 40 ирански компании и банки, на които е наложена забрана да пътуват в чужбина, и чиито финансови авоари са замразени. В списъка на засегнатите от санкциите като физическо лице е включен и директорът на Центъра за ядрени технологии в Исфахан към Иранската организация за атомна енергия Джавад Рахики.