НСИ: Данните ни до Евростат са коректни
НСИ: Данните ни до Евростат са коректни / снимки: Sofia Photo Agency, БГНЕС
В НСИ не се притесняват за качеството на данните си
29981
В НСИ не се притесняват за качеството на данните си
  • В НСИ не се притесняват за качеството на данните си

В Националния статистически институт няма никакви притеснения за предоставените на Евростат данни за дълга и дефицита на България. Това заяви в интервю за Дарик председателят на НСИ доц. Мариана Коцева. Повод за коментара й стана изказването на лидера на ДСБ Иван Костов, който заяви, че ръководството на Националния статистически институт трябва да бъде освободено, ако се докажат съмненията за предоставените на Брюксел данни за икономическата статистика на България. Вчера еврокомисарят Оли Рен изрази безпокойство от данните, давани от страната ни и съобщи, че скоро у нас ще бъде изпратена съвместна мисия на Еврокомисията и Евростат. Според председателят на НСИ трябвало да се направи разлика между отговорностите, които има статистика и тези на финансовото министерство. Ето какво каза Мариана Коцева:

След представянето на данните от НСИ в края на март 2010-а три седмици ние сме преминали успешно този период на валидация, в който се оглеждат данните и се задават детайлни въпроси, елемент по елемент как са изчислени те. Имаме писмено потвърждение от Европейската комисия, че данните са приети.

Тоест няма никакъв проблем с коректността на предоставените от НСИ данни?

Има регламент, който стриктно се спазва, особено след случая с Гърция. Много внимателно се проверяват и три седмици ние сме били в процес на верификация, на проверка как са изчислени тези данни.

Как си обяснявате тогава тази атака към статистикат

НСИ: Данните ни до Евростат са коректни
netinfo
а у нас и то от страна на политиците?

Може би това, което ние трябва да направим, е да поднасяме повече информация за това какво точно прави статистиката, тъй като в случая трябва да се направи разлика между отговорностите на статистиката и бюджетната или макроикономическа прогноза, която прави Министерство на финансите. Тъй като се визираше няколко пъти, че са променени данните, всъщност не са променени данните, а през 2008 година е направена една макроикономическа прогноза с бюджетен дефицит от минус 0,7 мисля беше, след което реалните статистически данни всъщност не потвърдиха тази прогноза, но статистиката преди 30 март не е подавала данни на Европейската комисия и данните не са сменяни. Всякакви други числа, които се дават за бюджетния дефицит преди това, са данни, които са прогнозни и са на министерството на финансите, следейки приходите и разходите. Това, което аз мога да кажа и да успокоя господин Костов, е, че няма никакво притеснение за качеството на статистическите данни.

По повод обвиненията на Иван Костов за „слагачество" на НСИ с цел да се запазят работни места Мариана Коцева коментира, че миналата седмица в института са съкратени 18 на сто от работещите там. Категорично нито сега, нито по време на миналото правителството не е имало опит за политическа намеса в работата на НСИ, заяви още председателят му. Нямало как според нея статистиката да подведе правителството, нито да предоставя „удобни" за властта данни. „Никак не са удобни данните за правителството, защото става въпрос за бюджетен дефицит от 3,9 процента", допълни Мариана Коцева.

Цялото интервю с председателя на НСИ доц. Мариана Коцева четете ТУК