17 държави на Световното по естетическа гимнастика във Варна
17 държави на Световното по естетическа гимнастика във Варна / Reuters

Световното първенство по естетическа гимнастика ще се проведе на 11 и 12 юни в Двореца на културата и спорта във Варна. Официалното откриване е в 17 часа в петък. 

Участие ще вземат 17 държави с общо 27 отбора. Всяка страна има право да участва с по три отбора, като единият е националният, а
другите са клубни.  На финала могат да участват най-добрите 10 отбора, но не повече от 2 от нация.

Крайното класиране се определя от сбора на оценките от квалификациите и финалите.

Във Варна пристигат световните вицешампионки от 2009 година - Оскар –Русия, както и бронзовите медалисти Мадона-Русия. Преки конкуренти на България за медалите  са и състезателите от Амперит-Финландия.

Нашата страна ще участва с 3 отбора:

Национален отбор-двукратен носител на световната купа през 2006,2007. Отборът ни, който е спечелил общо 18 медала от световни първенства и Купи, е в състав:
Гинка Георгиева, Стаси Чапанова, Стефани Петрова, Камелия Радева, Наталия Тончева, Преслава Вълова, Даниела Николаева, Джулия Георгиева.

Треньори: Десислава Минева и Станислава Алексиева.

Академик (6-кратни шампионки на България-деца и девойки, 6-то място на световното за девойки в Картахена, Испания, през 2008. Клубът е основател на естетическата групова гимнастика в България): Кристина Ташева, Мария Аспарухова, Цветелина Туечка, Джулия Тодорова, Диляна Боцева, Радостина Чавдарова, Йоана Иванова.

Треньор: Вержиния Илиева.


Импала - Стара Загора (вицешампион от ДП за девойки,2009): Милена Стойчева, Ваня Йорданова, Марина Николкова, Силвия Коларова, Йоанна Иванова, Виктория Копринкова, Делина Чонова, Лилия Грозева.

Треньори: Петя Петкова, Зорница Иванова