Съветът за сигурност на ООН гласува резолюция с нови санкции срещу Иран
Съветът за сигурност на ООН гласува резолюция с нови санкции срещу Иран / снимка: Reuters

Съветът за сигурност на ООН ще гласува в сряда резолюция с нови санкции срещу Иран, съобщи АФП, като се позова на ротационния председател на съвета, постоянния представител на Мексико в световната организация Клод Хелер. Проектът за текст на резолюция за налагане на санкции срещу Иран бе внесен в Съвета за сигурност по инициатива на САЩ на 18 май.

По-рано днес Ройтерс предаде, че между някои от ключово важните членове на Съвета за сигурност на ООН е постигнато съгласие по списък с нови санкции срещу ирански физически и юридически лица, предаде Ройтерс, като се позова на неназован дипломат от ООН. Това ще бъде четвъртата резолюция със санкции срещу Иран заради отказа му да спре да обогатява уран и да внесе яснота относно ядрената си програма.

Дипломати в ООН очакват в подкрепа на новата резолюция със санкции срещу Иран да гласуват 12 от 15-те членове на Съвета за сигурност. Турция, Бразилия и Ливан не се очаква да подкрепят резолюцията, уточнява БТА. Проектът на нова резолюция е плод на преговори, продължили няколко месеца между петте постоянни членове на Съвета за сигурност и Германия. Великобритания, Франция, Германия и САЩ искаха резолюцията да включва по-строги санкции срещу Иран, някои насочени срещу енергийния сектор на Ислямската република. Китай и Русия се обявиха срещу това.

Проектът на нова резолюция призовава за взимането на мерки срещу нови ирански банки зад граница, ако се установи, че те имат връзка с иранската ядрена или ракетна програма. В резолюцията се призовава и за бдителност във връзка с транзакции на всяка иранска банка, в това число и на Иранската централна банка. Новата резолюция ще разшири оръжейното ембарго на ООН срещу Техеран.

На Иран, според проекта за резолюция, ще бъде забранено да инвестира в уранови мини в чужбина. Освен това се предвижда кораби, пътуващи към Иран, да бъдат проверявани в открито море, ако има основателни съмнения, че на борда им има оръжие. В допълнение към списъка вече забранените за доставка в Иран оръжия са добавени още осем типа тежко въоръжение, в това число танкове, щурмови вертолети и ракети, посочва АФП.