Израелските военни разследват нападението срещу флотилията за Газа
Израелските военни разследват нападението срещу флотилията за Газа / снимка: Reuters

Израелските военни назначиха вътрешна група експерти, които да разследват смъртоносното нападение срещу флотилията за Газа миналата седмица, предаде АП. Резултатите от разследването се очакват преди 4 юли.

Военното разследване ще допълни планирания правителствен преглед на обстоятелствата, при които политиците са взели решението за атаката. Той доведе до гибелта на деветима пропалестински активисти и предизвика буря от негодувание срещу Израел по света. Тел Авив отхвърли призивите за международно разследване с мотива, че то ще бъде предубедено към израелската държава, отбелязва БТА.

Активистите твърдят, че израелските командоси са открили безпричинно огън, докато Израел настоява, че неговите войници са започнали да стрелят едва след като тълпа активисти на турския кораб „Мави Мармара" ги е нападнала. Вчера беше съобщено, че Израел ще създаде две разследващи комисии по случая с щурма, като едната, съставена от юристи, ще проверява не само обстоятелствата около превземането на флотилията и нейния флагман, турския лайнер "Мави Мармара", но и законността на самата блокада на Ивицата Газа.

Официално учредяването на комисията от юристи все още не е обявено от Израел, припомня АФП. Засега еврейската страна официално съобщи само за военната комисия. Въпреки отхвърлените вече от Израел призиви за международно разследване на щурма срещу флотилията, днес ООН, Германия и Италия призоваха отново за международно участие в разследването, предадоха световните агенции.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун прикани за пораждащо доверие международно участие в израелското разследване. Според Бан международното участие ще бъде от съществено важно значение за едно бързо, достоверно, безпристрастно и прозрачно разследване.

В Берлин германският външен министър Гидо Вестервеле и неговият италиански колега Франко Фратини подчертаха, че е в интерес на Израел да се съгласи на международно участие в разследването. Според германския дипломат номер едно „международният компонент", който официално трябва да бъде включен в израелското разследване, е най-добре да бъде Квартетът за мир в Близкия Изток (САЩ, Европейския съюз, Русия и ООН).