Три години лишаване от свобода- условно и глоба за престъпление по служба
Три години лишаване от свобода- условно и глоба за престъпление по служба / Дарик Габрово

 

На три години лишаване от свобода- условно бе осъден началникът на звеното по рибарство и аквакултури в Габрово за престъпление по служба. Габровски Окръжен съд наложи на подсъдимия П.Х. и глоба в размер на 3 000 лева в полза на държавата и го лиши от право да упражнява ръководна държавна и обществено-полезна дейност, както и да упражнява дейност в областта на рибарството и аквакултурите за срок от 3 години. П.Х. трябва да заплати в полза на държавата и сумата от 3 270 лв. - равностойна на полученото от него като подкуп.

Със същата присъда съдът осъди И.Л. от Габрово на 1 година лишаване от свобода - условно и глоба в размер на 600 лв. за подпомагане на длъжностно лице да извърши престъпление по служба и за незаконен улов на риба. Същият бе лишен и от право да извършва стопански и любителски риболов за срок от 3 години.

С оглед събраните по делото доказателства подсъдимия  П.Х. бе оправдан по повдигнатото му обвинение - да е поискал и приел облага, която не му се следва, за да упражни влияние върху други длъжностни лица и за организиране и ръководене на организирана престъпна група с участие на други двама подсъдими, структурирана с цел да набавят за себе си имотна облага чрез извършване на незаконен улов на риба, както и продажбата на незаконния улов в магазини за риба и рибни продукти на в Габрово.

Другите двама подсъдими по делото И.И. от Габрово и М.И. от Габрово, бяха оправдани изцяло по повдигнатите им обвинения - първият за участие в организирана престъпна група, за подпомагане на длъжностно лице да извърши престъпление по служба и за незаконен улов на риба, а подсъдимата М.И. - за извършени престъпления против данъчната система.

В хода на съдебното производство по делото бяха събрани и приобщени множество писмени и гласни доказателства въз основа на които съдебният състав счете подсъдимият П.Х. за виновен в това, че през месец юни 2003 г. до месец април 2008 г., при условията на продължавано престъпление, в качеството на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение в Териториалното звено на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури - Габрово - първоначално като главен специалист и основно като началник на звеното, поискал и приемал облаги (риба и др. на обща стойност 3 270 лева), които не му се следват от 5 лица, за да нарушава службата, позволявайки им да извършват риболов във водоеми, контролирани от съответното ведомство в нарушение на Закона за рибарството и аквакултурите. За извършеното престъпление подсъдимият бе осъден на 3 години лишаване от свобода и глоба в размер на 3 000 лева. За това деяние съдът го лиши и от право да упражнява ръководна държавна и обществено-полезна дейност, както и да упражнява дейност в областта на рибарството и аквакултурите за срок от 3 години. Той бе осъден да заплати в полза на държавата сумата от  3 270 лв.- равностойна на предмета на горепосоченото престъпление.

Съдът оправда П.Х. по първоначално повдигнатото му обвинение за получен подкуп и от още едно лице в размер на 800 лв.

П.Х. бе признат за виновен и в това, че през периода 10 януари 2007 г. - месец юли 2008 г., в Габрово, при условията на продължавано престъпление, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - началник на ТЗ на ИАРА - Габрово, в съучастие (като извършител) с подсъдимия И.Л. (като негов помагач) нарушил служебните си задължения за ръководство на цялостната дейност на териториалното звено на ведомството, при изпълнение на функциите, визирани в Устройствения правилник на агенцията и в длъжностната му характеристика свързани с осъществяване на надзор и контрол върху рибарството и търговията с риба на територията на област Габрово, с цел да набави за подсъдимия И.Л. от Габрово имотна облага в размер на 7 255,30 лв. позволявал на същия да извършва бракониерски улов на риба. За това престъпление П.Х. бе осъден на 3 години лишаване от свобода.

По този пункт от повдигнатото му обвинение П.Х. бе признат за невинен да е извършил престъплението в съучастие с подсъдимия И.И. от Габрово.

Съдът определи на подсъдимия общо наказание от 3 години лишаване от свобода, като на основание чл.66, ал.1 от НК отложи изтърпяването на същото с изпитателен срок от 5 години. Към наказанието „лишаване от свобода" съдът присъедини наказанията глоба в размер на 3000 лв. и лишаване от право да упражнява ръководна държавна и обществено-полезна дейност, както и да упражнява дейност в областта на рибарството и аквакултурите за срок от 3 години.

Подсъдимият И.Л. бе признати за виновен в това, през 2007 - 2008 г., при условията на продължавано престъпление, в съучастие (като помагач) с П.Х. (извършител) му помогнал като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, да наруши служебните си задължения за ръководство на цялостната дейност на териториалното звено на ИАРА и с цел да набави за себе си облаги, със знанието на П.Х., извършвал бракониерски улов на риба, за който представяли документи с невярно съдържание. Съдът му наложи наказание от 1 година лишаване от свобода.

И.Л. бе признат за виновен и в това, че през периода 10 януари 2007 г. до 14 юли 2008 г., в област Габрово, при условията на продължавано престъпление е уловил общо 2 824,4 кг риба на обща стойност 8 035,20 лева, надхвърляща значително предвидената норма за спортен риболов, като случая е немаловажен. За това деяние му е наложено наказание от 8 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 600 лв. И.Л. бе лишен и от право да извършва стопански и любителски риболов, да усвоява ресурс от риба и други водни организми и всички други дейности свързани с рибарството и аквакултурите за срок от 3 години.

Съдът определи на подсъдимия И.Л. общо наказание от 1 година лишаване от свобода, като изтърпяването бе отложено с изпитателен срок от 4 години. Към наказанието лишаване от свобода съдът присъедини и наказанията глоба в размер на 600 лв. и лишаване от права.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд - Велико Търново в 15-дневен срок.

Предвид значителната фактическа и правна сложност на делото и съгласно разпоредбите на НПК, мотивите по настоящата присъда ще бъдат обявени в 30-дневет срок.