Стара Загора

Скринингово изследване за остеопороза в Стара Загора

8 юни 2010 11:33 | Автор: Ина Танева

Скринингово изследване за остеопороза в Стара Загора
Областният координатор на Асоциация "Жени без остеопороза" Върба Танева © DarikNews.bg  

Асоциация "Жени без остеопороза" организира в Стара Загора скринингово изследване. Цената на прегледа е 10 лева. Кампанията ще се проведе в читалище „Климент Охридски" в четвъртък от 8.30 до до 17.00.

„Таксата е минимална, целта ни е да привлечем колкото е възможно повече хора", коментира областният координатор на асоциацията Върба Танева. Пред Дарик тя обясни още,че остеопорозата е прогресиращо метаболитно заболяване на скелета. То е в резултат от намаленото усвояване на калций, в следствие на което костите изтъняват и губят плътността си.

„Остеопорозата е известна като ‘тиха епидемия', защото не е съпроводена с болки и може да остане незабелязана в продължение на години. Първите счупвания настъпват обикновено около 60-65 годишна възраст в областта на гръбначните прешлени", допълни Върба Танева и призова всички жени на възраст над 45 да си направят изследване за остеопороза.

По последни данни болните от остеопороза в България са близо 82 хиляди.

„От месец февруари с наредба номер 18 Министерството на Здравеопазването намали реимбурсацията на лекарствата с 25 процента, което накара много пациенти да спрат лечението си заради скъпите лекерства", каза още Върба Танева.

 Етикети: Асоциация "Жени без остеопороза", скринингово изследване за остеопороза

Напиши коментар

  • Име *:

    Полетата отбелязани със * са задължителни!
  • Коментар *:

  • Код за сигурност *:

    security code

    Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Тя: Къде си, няма ли да се прибираш най-после? Той: Спомняш ли си магазина, в който си хареса онези перлените обички? Тя: Да, мило!! Той:… Виж още