Ердоган обвини Израел в нарушаване на международното право
Ердоган обвини Израел в нарушаване на международното право / снимка: Reuters

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви снощи в Истанбул, че нападението на израелски командоси срещу Флотилията на свободата, превозваща хуманитарна помощ за ивицата Газа, представлява нарушение на международното право и човешките ценности и призова Израел да се съгласи на международно разследване на случая, предаде агенция Ройтерс.  

Подчертавайки, че след нападението, в което бяха убити девет турски активисти, отношенията между Турция и Израел вече никога няма да бъдат същите, Ердоган обвини Израел, че е използвал несъразмерна сила и е извършил "военно престъпление".

На пресконференция, свикана преди откриването днес на международната конференция в Истанбул, посветена на взаимодействието и мерките за доверие в Азия, Ердоган призова международната общност да накаже Израел заради нападението, изтъквайки, че израелската блокада на Газа трябва незабавно да бъде вдигната.  

"Дойде време да се свали ембаргото срещу Газа. Не искаме вече на света да има такъв затвор на открито", каза турският премиер.  

Турция ще поиска подкрепата на участниците в конференцията за засилване на натиска върху Израел, който отказва да се съгласи на международно разследване на случая. Турция обаче, една от големите военни и икономически сили в района, не се предава, отбелязва агенцията.

"Ще бъдат направени необходимите стъпки. Израел трябва да плати цената за тези мъченици, и ще плати. Ние сме търпеливи и търпеливо ще продължим този процес", заяви Ердоган, пише БТА.

Вестник "Джерусалем пост" писа в неделя, че Ердоган може лично да се опита да пробие израелската блокада на сектора Газа. Според съобщения в ливански медии, цитирани от "Джерусалем пост", Ердоган обмислял и възможността да изпрати кораби на турските ВМС да придружават бъдещи опити на пропалестински организации да пробият морската блокада и да доставят хуманитарна помощ за населението в Газа.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу опроверга в понеделник тази информация.