Индонезийка твърди, че е на 157 години
Индонезийка твърди, че е на 157 години / снимка: БГНЕС

При проведено през последните седмици преброяване на населението в Индонезия в малко селище на остров Суматра беше "открита" жена, която твърди, че е на 157 години, съобщи представител на Статистическата служба, цитиран от АФП.

Преброители изчислили, че жената на име Туринах вероятно е родена през 1853 г., както самата тя казала при преброяването през май, въпреки че единственият известен човек, живял повече от 120 години, е французойката Жан Калман. Тя почина през 1997 г. на 122 години.

"Няма автентични документи, доказващи възрастта й, но въз основа на нейните твърдения и имайки предвид възрастта на осиновената й дъщеря, която е на 108 години, е трудно да се усъмним в това", заяви представител на службата за преброяване на населението.

"Туринах продължава да се грижи за къщата, в която живее и е пушила цигари през целия си живот", допълва същият източник. "Въпреки възрастта й паметта й е отлична, има добро зрение и няма проблеми със слуха. Тя говори холандски език почти свободно", допълва представителят на службата по преброяване на населението.

Индонезия беше холандска колония в продължение на няколко века, но след Втората световна война става независима страна, припомня БГНЕС.

Туринах изгорила всичките си документи за самоличност през 1965 г., за да не бъде свързвана с комунистите, голяма част от които били убити, след като били обвинени в планиране на държавен преврат. Друга индонезийка казала на преброителите, че е на 145 години.