Благоевград

Учениците от ЕГ и МГ в Благоевград - отново с най-високи резултати от матурите

7 юни 2010 16:06 | Автор: Елина Христова

Учениците от ЕГ и МГ в Благоевград - отново с най-високи резултати от матурите
Ивайло Златанов - началник на РИО - Благоевград © снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив  

Добър 4,14 е средният успех на учениците в Благоевградска област, явили се на държавните зрелостни изпити, съобщи за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов. В сравнение с предходните три години се отчита минимален спад на резултатите - през 2009 г. средният успех е бил 4,19, а през 2008 и 2007 г - 4,18, уточни Златанов. 

На задължителната матура по български език и литература успехът тази година е 4,25, който също не се различава съществено от минали години. По-ниски резултати са показали гимназистите на най-предпочитания предмет по избор - География и икономика, каза просветният началнник, който поясни, че през 2009 г. средният успех по тази дисциплина е бил 3,70, а през 2008 г. - 3,77.

По-високи постижения гимназистите са демонстрирали по математика - 4,82. За сравнение през миналата година средният успех е бил 4,44. По-високи оценки тази година има по предметите "Физика и астрономия" и "Химия и опазване на околната среда", където средният успех е съответно 4,99 и 5,38, но при анализа на данните трябва да се има предвид факта, че на тези две дисциплини се явяват малък брой зрелостници, поясни Ивайло Златанов.

По думите му тенденцията за високи резултати по чуждите езици се запазва и сега. По английски език средният успех е 5,06, по френски език - 5,35, по немски език - 5,37, по руски език - 4,09, а явилите се на матурата по италиански език двама гимназисти формират среден успех 4,54.

И тази година възпитаниците на Езиковата гимназия и Математическата гимназия в Благоевград бележат най-добри постижения - съответно 5,28 и 5,25. След тях се нарежда Природо-математическата гимназия в Гоце Делчев със среден успех 5,04.

С най-ниски резултати отново са учениците от Професионална техническа гимназия "Ичко Бойчев" в Благоевград и Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Гоце Делчев. Средният им успех е съответно 3,06 и 2,96, информира още началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов.

 Етикети: матури, държавен зрелостен изпит, Благоевградска област, Ивайло Златанов, Регионален инспекторат по образованието в Благоевград

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#1

браво - 12.06.2010 г. 08:17:18

няма как тези ученици да не са с най висок резултат от матурите.там са елита дами и господа .сега ще видите колко ще останат в БЪЛГАРИЯ.когато завърши моята дъщеря осемдесет процента заминаха да ичат в чужбина.някой от тях завършиха други все още учат и се установяват там .за какво говорим....мозъците напускат страната ни.НЕКА УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЕ ЗАМИСЛЯТ .

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Диpектоp на мебелна фабpика отишъл в командиpовка в Паpиж. Вpъща се и разказва впечатления: - Страшен град! Какви улици, какви магазини! - А жените? -… Виж още