Оставиха в ареста задържаните служители на ИАРА-Шумен
Оставиха в ареста задържаните служители на ИАРА-Шумен / Дарик Шумен, Юлия Христова

Шуменският окръжен съд остави в ареста двамата служители на Териториалното звено на ИАРА в Шумен - 49-годишният Георги Георгиев и 46-годишният Борис Борисов, които бяха заловени при акция в петък.

Срещу Георгиев са повдигнати обвинения за образуване и ръководене на престъпна група, за престъпление по служба, както и за незаконно съхранение на оръжие. Според свидетели по делото той е бил "дистрибутор" на устройства за зашеметяване на рибни пасажи, всяко от които струвало около 1200 лв. С едно устройство можело да бъде осъществен улов на около 0.5 тона риба. Защитникът на 49-годишния мъж поиска мярка домашен арест или парична гаранция, това обаче не бе уважено от съда.

Срещу 46-годишния Борис Борисов са повдигнати обвинения за участие в престъпна група и престъпление по служба. Той е с чисто съдебно минало.

Оставиха в ареста задържаните служители на ИАРА-Шумен
netinfo

В съдебната зала днес стана ясно, че двамата са изземали мрежи от бракониери и са ги давали на други, близки до тях. Било им е плащано, както с риба , така и с пари - между 300 и 700 лв. на месец. Двамата служители на агенцията са вземали и пари от бракониери, които предупреждавали за предстоящи проверки.

Днес съдът остави и третия, заловен заедно с Георгиев и Борисов - Тунай Мехмедов /39-годишен/. Обвиненията срещу него са за участие в престъпна група и незаконно притежание на оръжие. Мехмедов не е служител на агенцията. Преди 2 години той кандидатствал за инспектор, но не бил назначен. Той бил ползван като докер и като свидетел по време на акциите на инспекторите. Съдът счете, че Тунай Мехмедов е съпричастен към деянията, в които е обвинен и го остави в ареста.

Оставиха в ареста задържаните служители на ИАРА-Шумен
netinfo

Наложените мерки за постоянен арест могат да бъдат обжалвани от защитниците на Борисов и Георгиев и Мехмедов на 15 юни в Апелативен съд - Варна.

В петък вечерта за проверка е спрян служебен автомобил на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, в него са пътували служителите на агенцията и Тунай Т. В колата са открити уреди за нощно виждане, уреди за улов на риба с непозволени средства- стабилизатор, който променя тока и с него се въздества върху рибата, с цел промишлен улов, газов пистолет „Екол", ловна карабина „Арсенал" с бързомер и бинокли. В автомобила е имало още синя полицейска лампа, стоп палка с надпис МВР и надуваема лодка с извън бордови двигател. При обиск в дома на Тунай са били намерени и иззети незаконно притежавана ловна карабина и патрони. Групата е действала на територията на Шуменско в продължение на 2 години.