Голямото нощно четене идва с Пловдив чете
Голямото нощно четене идва с Пловдив чете / sxc.hu
Голямото нощно четене идва с "Пловдив чете"
29885
Голямото нощно четене идва с "Пловдив чете"
  • Голямото нощно четене идва с "Пловдив чете"

Четенето като духовен инструмент за противопоставяне на агресията е във фокуса на фестивала „Пловдив чете 2010". Това заяви Стойо Вартоломеев, собственик на издателство „Хермес", което тази година е домакин на форума. От 9-ти до 13-ти юни Пловдив ще се превърне в столица на книгата. 3 000 книги ще бъдат подарени на почитателите на словото.

Основната зона за четене и тази година е Главната улица и площад „Ст. Стамболов". Книги ще има и в някои централни кафенета, ресторанти и магазини. В Цар Симеоновата градина също ще се чете усилено - в градинката, където възрастните хора се събират да играят шах, и на детския кът до фонтаните, уточни Вартоломеев. Традиционно сериозно четене ще пада в НБ „Иван Вазов", както и в 22-те читалища в града. Пловдивчани ще четат и в книжарниците „Хермес", „Хеликон" и „Сиела". Интерес представлява петата зона на фестивала - 100 пловдивски таксита. Подробностите чуйте в прикачения звуков файл. Четенето през деня ще прераства в Голямо нощно четене на сцените на „Конюшните на царя".  

Орфеевият венец за поезия ще бъде връчен на пловдивския поет и драматург Петър Анастасов. Музикален гост на събитието е известната певица Хилда Казасян. Специален гост на „Пловдив чете" е световноизвестният аржентински писател и психотерапевт Хорхе Букай.

20 издателства ще участват в литературния форум. Тази година Община Пловдив е заделила 10 хил. лева за обновяване на фонда на народната библиотека и читалищата в Пловдив.

Фестивалът на книгата се провежда за осми път. Организатори са Община Пловдив, Международният панаир, Бизнес експертен съвет - Пловдив, Народна бибилиотека „Иван Вазов", Културен център „Тракарт", Летни сцени „Конюшните на царя" и издателствата „Хермес", „Жанет 45" и „Летера".