Стефанов: НАП е събрала 5 млрд. лева към края на май
Стефанов: НАП е събрала 5 млрд. лева към края на май / снимка: БГНЕС

Не изпитвам никаква вина заради занижените приходи, които се отчитат в сравнение с миналата година, тъй като за първи път НАП показва, че има данъчна администрация в България. Това каза пред БНТ изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов.

Данните към края на месец май показват, че НАП е събрала близо 5 милиарда лева приходи или почти 36% от предвидения план, подчерта Стефанов. Има положителни тенденции като повишен износ, което допълнително спомага за създаването на нови работни места плащат се данъци, осигуровки, добави Стефанов. Той подчерта и че има положителен ръст и при здравните осигуровки, като са събрани с 50 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година.

За съжаление обаче основното забавяне е при ДДС и корпоративен данък, но това си има своето обяснение, каза Стефанов и допълни, че тазгодишният корпоративен данък е отражение на бизнеса от миналата година.

Красимир Стефанов заяви, че съвместните акции на МВР, НАП и прокуратура само от началото на годината са предотвратили злоупотреби с бюджет в размер на 500 млн. лева. По думите му, акциите няма да спрат до тук.