Максим Савов е жертва на съдебна грешка, смята адвокат Михаил Екимджиев
Максим Савов е жертва на съдебна грешка, смята адвокат Михаил Екимджиев / netinfo
Случят с Максим Савов е съдебна грешка, смята адвокат Михаил Екимджиев
29859
Случят с Максим Савов е съдебна грешка, смята адвокат Михаил Екимджиев
  • Случят с Максим Савов е съдебна грешка, смята адвокат Михаил Екимджиев

Пловдивският окръжен съд се опитва чрез заобикаляне на закона да прикрие съдебна грешка, представяйки „голи" декларации без истински мотиви за оставянето на Максим Савов вече 5 месеца в ареста. Това обяви за Дарик адвокат Михаил Екимджиев, който представлява 27-годишния Максим Савов пред Европейския съд за правата на човека и заведе дело в Страсбург.

Савов, който бе задържан на 13 януари, е обвинен за кражба на 484 лева от магазин в Пловдив. Според адвокат Екимджиев, обвинението се гради единствено на опороченото разпознаване на една изплашена жена, за която психиатричната експертиза показва, че е била в състояние на посттравматичен стрес. От гледна точка на законите на Европейския съд е допустимо едно лице да бъде задържано за 10 дни и на базата на не толкова убедителни доказателства, каза Екимджиев.

Максим Савов е в ареста повече от 130 дни, събраните доказателства на полиция, прокуратура и съд трябва да са много категорични и убедителни за такова продължително задържане, което в случая не е така, допълни той. По думите му, това е безкруполност и цинизъм в действията на пловдивските магистрати, някои от които се очертават като истински рецидивисти пред съда в Страсбург. Историята е показала, че точно тези магистрати правят най-шеметна кариера, а те са нарушили и българският закон и Европейската конвенция, а държавата ги толерира, коментира още адвокат Михаил Екимджиев. Пловдивският съд е любимият на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и на премиера Бойко Борисов, а в същото време той е произвел най-много поводи за осъждане на държавата в Страсбург, подчерта юристът. Той допусна възможността Максим Савов да бъде осъден не защото е виновен, а защото е държан твърде дълго и оправдателна присъда би му дала възможност да заведе дело и в България.

/Чуйте от прикачения звуков файл/

Утре Пловдивският районен съд ще гледа за пръв път делото срещу Максим Савов. На заседанието ще бъдат разпитани продавачката Магдалина Димитрова, нейният зет, който е и собственик на обрания магазин, вещите лица, извършили експертизи в досъдебното производство, свидетелите на Максим - колегите и приятелите му от интернет залата, в която е бил по време на грабежа, за който му е повдигнато обвинение.