• Размер на шрифта:

Приеха промените в Закона за държавния служител

4 юни 2010 10:28 | Автор: Деа Манолова

Приеха промените в Закона за държавния служител © снимка: Sofia Photo Agency  

Парламентът реши трудовите правоотношения на военни, полицаи и агенти на ДАНС да бъдат прекратявани при достигане на обща пенсионна възраст, ако работодателят прецени. Това стана след като депутатите приеха на второ четене промените в Закона за държавния служител. Според социалния кодекс служителите от сектора за сигурност имат право на "ранна пенсия" заради условията на работа и затова не е нужно да чакат пенсионна възраст. Много от тях обаче продължават работа в държавните силови структури.

Моника Панайотова от ГЕРБ обясни промените:

„По този начин искаме да се създаде изрична разпоредба в случаите, когато дадено лице е пенсионирано, т. нар. „ранно пенсиониране" и след това е станало държавен служител. Направихме изрична разпоредба, достигайки възрастта, която е общоприета за всички български граждани - 63 години, да може да бъде освободено от органа по назначаването. До момента съществуваше противоречива съдебна практика, различно се тълкуваха случаите, когато трябва да бъде освободено дадено лице. Досега съществуваха основания като дисциплинарно уволнение. Има много случаи, които не са такива - човекът си върши правилно работата, защо трябва да се търси такъв мотив, за да бъде освободен. Сега просто на основание достигане на лимитната възраст за всички останали граждани, той ще може да бъде освободен".

    Етикети: трудовите правоотношения, пенсионна възраст, силови структури, пенсия

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • 3
 • »
#22

еди кой си - 04.08.2010 г. 10:55:53

Някой си защитава фуражките.Може ли да посочи момент от 44та до днес, фуражките да са защитавали държавата или народа. Винаги Партиятя и вярните и синове.

#21

Каламбури, майна - 05.06.2010 г. 11:45:41

За да има равнопоставеност и някакви морални нарми, би трябвало тези, които са обект или вече са в хипотезата на "ранно пенсиониране" да имат право на избор - или заплата от новото работно място или пенсията, защото за тях, бивши полицай или военни, винаги се намират държавни или общински работни мест. Двете едновременно означава несправедливост - получаване на две възнаграждения и то все от държавите фондове. Нека си припомним, че има обикновени граждани, които пожизнено не могат да се доберат до държавно работно място въпреки образованието си.

#20

учуден - 05.06.2010 г. 09:18:07

264 общини по 40души средно са 10560 От тях 40% са държавни служители.Най ниската възраст при тях е 55г Идете и вижте,колко дъртофелници работят там и след 63г Сега ще ги назначат на трудови договори и пак ще останатА заплатите им,то клас,то допълнителни възнаграждения,то,яка пенсия-стигат до 2000 Най- ниската е 500 лв

#19

д-швейка - 05.06.2010 г. 07:19:31

Пак никаква не са я свършили.Ще се пенсионират на 45 години и после ще вземат и пенсия и заплата до 63 и то при положение че не плащат осигуровки.Не е лошо.Даже се притеснявам че няма да им стигат парите та ако може преди да са го внесли за гласуване да им се даде възможност да работят и в часния сектор.Наглеци-няма ли да гласувате един нормален закон,до определена възраст и вън от системата.И после нямало пари за пенсии

#18

До №17 - 05.06.2010 г. 01:52:30

В страната ни нищо, никъде не е лесно....Не пиши глупости, че работното време на изброените от теб категорий работещи е 24 часа и 365 дни в годината...И така да е за няколкостотици служители, харесва ли ти да те осигуряват миньори, шофьори, строители, лекари, учители, машинисти, диспечери, ватмани и още много други работещи в не по-малко рискови профисии? Това са хора, които получават в пъти по-малко, а за частния сектор да не пиша, защото там е много тежко за работниците.

#17

някой си - 04.06.2010 г. 23:33:30

Първо малко пояснения за всички извън системата за сигурност:
Тези промени засягат само хора в МВР,МНО и ДАНС.Не засягат всички държавни служители. Не плащат осигуровки,могат да се пенсионират рано (след 25 години трудов стаж приравнен в тази категория) и имат някой и други привилегии, но работното им време е на практика 24ч. в денонощието 365дни в годината, много от тях си рискуват живота(все пак), имат ограничени граждански и трудови права.Нямат право да работят и да получават доходи от дейности извън служебните им задължения.Има и други обстоятелства, но тук не е възможно да се обясни всичко.
За тези, които носят на гърба си държавните служители мога да кажа следното :
"Ако един народ не храни собствена армия, ще му се наложи да храни чужда";
Ако мислите,че е толкова лесно защо не станете и вие държавни служители?
С поздрави и уважение ,към всички един "Щирлиц НЕЩАСТЕН"

#16

Деница - 04.06.2010 г. 22:36:36

До 11 номер.

Какви данъци плащат и осигуровки ,че нещо не съм на ясно.....
А колко от тях почти не работят /не всички / и се скатават по цял ден. А колко от тях в работно време си вършат личната работа или са толкова некомпетентни ,че се чудиш какво правят там. А случайно да не си чул/а ,че системата е тромава и не помага на гражданите ,че има бюрокрация ,ами корупцията къде е .Да не би в частния сектор ,този ,който плаща за всичко и изнася кризата на гърба си .
Да ,има такива ,които се осиг. на минималната заплата ,но го правят,за разлика от тези ,които уж работят ,взимат не малки заплати ,но не дават и лев .

#15

lupi - 04.06.2010 г. 22:36:08

за полиция и МНО става " пенсиониране след насиране "

#14

до №11 - 04.06.2010 г. 21:33:52

Ти сигурно си от тази категория, която наистина непривилигирированите хората осигуряват, че си и нахален да ги плюеш...Според теб, редно ли е тези категории служители с високи доходи да се издържат от работещите с много по-ниско заплащане? Има много професии, които са дори и по рискови и трудни от полицейската, държавните служители или военните.

#13

Да - 04.06.2010 г. 18:30:25

Изменението е правилно.
Но дали важи за всички държавни структури?
Като излезе в ДВ ще го коментираме.

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • 3
 • »

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Тя: Къде си, няма ли да се прибираш най-после? Той: Спомняш ли си магазина, в който си хареса онези перлените обички? Тя: Да, мило!! Той:… Виж още