Казанлък празнува днес. Коронясват Царица Роза
Казанлък празнува днес. Коронясват Царица Роза / Ив. Бонев- Казанлък Инфо

 

В 21 часа тази вечер  е официалният старт на тазгодишния Празник на розата в Казанлък.

По традиция той се дава с коронясването на новоизбраната царица. Тази година обаче избраната царица получи короната си още по време на совя изборот кмета на града Стефан Дамянов. 

Честта да носи градската корона за красота и достолепие се падна на 19-сет годишната Милена Желязкова. Тя спечели в  оспорван и много коментиран избор сред още 15 претендентки за короната.

Пръвият ден на тридневните розови празници в Казанлък от няколко години се чества и като Ден на Казанлък.

За празника националният флак и знамето на Казанлък ще бъдат издигнати в 10 часа на  площад „Севтополис". За церемонията са поканени депутати, бивши кметове на града, политически лидери.

Тържествена сесия  за празника е от 11 часа в ДК „Арсенал". На нея ще  се впишат в Почетната книга за тази година двама  видни казанлъчини.

За  първи път в последните няколко  години Казанлък ще остане без почетен гражданин. Няколкото внесени за това предложения до Общинския съвет не успяха да съберат нужния брой гласове за получаване на отличието. 

В рамките на днешните чествания в 12 часа кметът на Казанлък ще открие  представителен магазин на нова немска търговска  верига. 

Детско ошу на фирма за шоколади започва в 10,30 часа в парк „Розариум", като част от проявите за празника. В него участниците ще имат възможност да получат много сладки награди.

След обед от 16 часа на градския площад в Казанлък Ути Бъчаров  ще готви с казанлъчани.

В 18 часа започва голям концерт на руски групи отново на площад „Севтополис".

След коронясването на Царица Роза ще пее Веселин Маринов.