Алпийска легенда и Областната администрация със съвместен проект
Алпийска легенда и Областната администрация със съвместен проект / Областна администрация

Областна администрация Стара Загора ще подготви съвместен проект с алпийската легенда Курт Димбергер. Това стана ясно след среща между Димбергер и заместник - областния управител Галина Стоянова.

С посредничеството на австрийското посолство ще бъде подготвен проект за издаването на български на книгата на Димбергер „К-2" и организирането на алпийски лагер за деца-алпинисти на Рила.

Алпинистът сподели, че е бил преподавател и има желание да види Седемте рилски езера. Утре ще се сбъдне и неговата детска мечта - да посети Розовата долина. По предложение на Галина Стоянова Димбергер ще подготви за експозиция в България през 2012 година фотоизложба от негови експедиции.

Световноизвестният алпинист, фотограф, кинооператор и писател пристигна в България на 1 юни по покана на Туристическо дружество „Сърнена гора" Стара Загора.

Тази вечер от 19:00 часа в Регионалната библиотека "Захарий Княжески" Димбергер ще изнесе публична лекция.

Курт Димбергер e роден в Австрия на 16 март 1932 г. във Филлах, Каринтия. Той e единственият жив алпинист, който има две първи изкачвания на осемхилядници в Златната епоха на хималайския алпинизъм. През 1957 г. стъпва за първи път в света на Броуд пик (8047 м) и на Дхаулагири (8167 м) през 1961 г. Великият алпинист е един от най-голeмите фотографи и кинооператори в света, автор на многобройни книги и фотоалбуми. В списъка на осемхилядниците, изкачени от Димбергер са: Броуд Пик - 1957 г., Дхаулагири - 1960 г., Макалу - 1978 г., Эверест - 1978 г., Гашербрум - 1979 г., Броуд Пик - 1984 г., K2 - 1986 г.