Геолози проучват мистериозен кратер в Гватемала
Геолози проучват мистериозен кратер в Гватемала / снимка: Reuters

Гигантският кратер, зейнал насред столицата на Гватемала след преминаването на първата тропическа буря за този сезон в Тихия океан, буди недоумението на геолозите, предаде Асошиейтед прес.

Кратерът, който веднага беше определен от медиите като "перфектната дупка на пътя", се образува в събота. Диаметърът му е 20 метра, а дълбочината - 30 метра. Ямата погълна цяло кръстовище в гватемалската столица, заедно с фабрика на три етажа.

Според геолози формата на кратера, която е на идеална окръжност, навежда на мисълта, че под засегнатия участък е имало най-вероятно подземна кухина. Но засега експертите не могат да кажат точно какво е предизвикало образуването на кратера. Те смятат само, че бурята Агата е благоприятствала за феномена, но не е първопричината.

"Мога да ви кажа само какво не го е предизвикало. Това не е геологически разлом и не е резултат от земетресение", заяви Давид Монтеросо, инженер геофизик от Националната агенция за управление на кризите, породени от бедствия. "Засега това е всичко, което знаем. Ще ни се наложи да се спуснем в дупката, за да научим повече", допълни той.

Хора, обитаващи сгради в съседство, казват, че е цяло щастие, че няма жертви. Те разказват, че работниците във фабриката са си тръгнали в 6 часа следобед в събота, час преди земята да се отвори и да пропаднат сградата и кръстовището.

Мястото на перфектната улична дупка е само на 2 километра от мястото, където през 2007 г. в столицата на Гватемала зейна още по-дълбок кратер с дълбочина от 100 метра. Тогава имаше три жертви и бяха погълнати няколко къщи.

Сега заради новата дупка бяха евакуирани 300 души от околните сгради, допълва Франс прес.

Според ВИК-експерти кратерът, образувал се под напора на свличанията на кални маси в столицата на Гватемала, причинени от бурята Агата, вероятно се намира над място, където се пресичат основни столични водопроводи, допълва БТА. Според председателя на асоциацията на жителите на квартала бездната се е отворила в резултат на вибрациите от преминаването всеки ден на боклукчийските камиони, отправящи се към близкото сметище, допълва Франс прес.

Бурята Агата по последни данни е отнела живота на 180 души в Централна Америка.