Лекари внасят жалба срещу клиниката в Плевен заради 62-годишната родилка
Лекари внасят жалба срещу клиниката в Плевен заради 62-годишната родилка / снимка: Дарик-Русе

Лекари от Русе ще внесат колективна жалба в етичната комисия на Българския лекарски съюз срещу клиниката в Плевен, където беше извършена ин витро процедурата на най-възрастната родилка у нас. Причина са отправени обвинения от плевенските им колеги за некомпетентност, липса на апаратура и вътрешноболнична инфекция в русенската болница. Преди дни дори възникнал спор дали близначките Мери и Жаклин да останат в крайдунавския град, където бяха родени преди 28 дни или да бъдат транспортирани до Плевен.

Жалбата е заради неистини, отправени от плевенската клиника към нас, заяви д-р Минчо Вичев, директор на русенската болница: 

„Техните медийни изяви, които злепоставиха болницата и доведоха до стрес и в персонала, и в жените. Благодарение на една лъжа - вътреболнична инфекция в неонатология, където лежат уязвими деца, това е ужас. Никъде в АГ комплекса няма дете с признаци на инфекция".

Родилката е трябвало да бъде наблюдавана до край там, където е извършена ин витро процедурата, твърди д-р Георги Хубчев: 

„Тази жена е пусната и е ходила някъде по кабинетите, ходила е до София. Тази жена я виждаме почти в последния момент".

Една от близначките, родени от 62-годишна родилка, утре ще бъде транспортирана до Клиника по неонатология на Университетска детска болница в София. Момиченцето ще бъде подложено на скринингово проследяване за ретинопатия.

Майката Красимира Димитрова е дала съгласието си за преместването на бебето, заяви д-р Нина Радкова, началник на Неонатологичното отделение в русенския АГ-комплекс. По думите на лекарката 28 дни след раждането Мери е в добро състояние. Родено 900 грама, момиченцето вече тежи 1140 грама.

Критично остава състоянието на близначката й Жаклин, която продължава да е на апаратно дишане. Бебето преживя уникална 5-часова операция на червата и беше спасено след белодробен кръвоизлив в русенското отделение. Роденото половин килограм в 29-тата седмица на бременността, детето сега тежи 700 грама.