Израелските военни признават грешки при щурма на турския кораб
Израелските военни признават грешки при щурма на турския кораб / снимки: Reuters

Грешки в разузнаването, погрешна екипировка, погрешна тактика. Израелските военни признаха големи грешки при нескопосаното превземане на кораба, плаващ с хуманитарна помощ за Газа, при което елитни командоси убиха девет международни активисти.

Макар че израелците сплотено подкрепиха своите войници пред лицето на световния гняв, вътрешните упреци - с вестникарски заглавия, в които доминираха думите "гаф" и "фиаско" - издадоха ерозия на доверието, напомняща за неуспехите от войната в Ливан през 2006 г.

Един израелски коментатор призова за отстраняване на министъра на отбраната Ехуд Барак. Членове на правителството обещаха разследване, но упоритите им твърдения, че пропалестинските активисти са провокирали кръвопролитието бяха точно това, което искаше да чуе израелската публика.

Командосите от морската пехота, участвали в атаката, се оправдаха с провал на разузнаването.

"Не очаквахме такава съпротива от активистите, защото ставаше дума за група с хуманитарна мисия," заяви пред военното радио командирът на екипа, извършил десанта - анонимен лейтенант от ВМС, който бе получил специално разрешение да даде интервю.

"Изходът беше различен от очакванията ни, но трябва да кажа, че това бе най-вече заради неуместното поведение на противника, с когото се сблъскахме", заяви той.

Макар че карантината, която израелската полиция наложи на активистите от "Мави Мармара", им попречи да изразят друго мнение, видеоклип, заснет от пасажер по време на щурма на турския ферибот, показа двама командоси, нападнати с бухалки и ножове. Израелската армия също излъчиха кадри, заснети с камера за нощно виждане, на които половин дузина командоси се бранеха от около 30 активисти.

Кадрите предизвикаха подмолно чувство за срам в Израел, зрителите не можеха да повярват на очите си. Прочути с тихите си морски подвизи, бойците, които бяха спуснати на "Мави Мармара", изглеждаха напълно неподходящи за мелето - превъзхождани по брой, макар и не по оръжие, почти победени.

Джейсън Олдъруик, експерт по военноморски операции в лондонския Международен институт за стратегически проучвания, обвинява морските пехотинци, че не са превзели кораба по-ефикасно.

Израелските военни признават грешки при щурма на турския кораб
netinfo

"Успехът започва с добро планиране и свястно разузнаване, а и те са атакували подобни кораби и преди. Този път не подходиха достатъчно твърдо, достатъчно бързо и в достатъчен брой, за да установят пълен контрол", каза той.

Някои от войниците действаха с пушки за пейнтбол - несмъртоносни оръжия, предназначени да контузват, отблъскват и маркират заподозрени за последващ арест, които обаче се оказаха неефикасни срещу активистите, защитени със спасителни жилетки и противогази.

"Ясно е, че екипировката за разгонване на демонстранти, с която бяха изпратени, беше недостатъчна," призна пред журналисти началникът на генералния щаб на израелските въоръжени сили генерал-лейтенант Габи Ашкенази.

Не е ставало дума за прекратяване на рейда след като първите израелци влезли в бой и били уязвими, макар че според командването някои от командосите предпочели да избягат, скачайки през борда.

Израел съобщи, че седем командоси са били ранени, един от тях след като бил хвърлен от активисти през парапета, а двама от огнестрелни рани, вероятно от личните им оръжия, които са им били отнети.

"Някои от бойците, които разбраха ситуацията и заплахата за живота им, се преориентираха и прибегнаха до бойните оръжия, когато бяха повалени", разказа техният командир.

Някои експерти зададоха въпроса дали една полицейска част за борба с безредици не би се справила със съпротивата с по-малко кръвопролитие. Но израелски военен представител каза, че само морски пехотинци са способни да извършат акция на 120 километра навътре във вълните на Средиземно море, и то в тъмнината на нощта - времето е нарочно избрано, за да бъдат изненадани активистите, а придружаващите ги журналисти да бъдат лишени от зрелищни кадри.

Заместникът на Барак, Матан Вилнаи, омаловажи във в. "Йедиот ахронот" искането за оставка на министъра на отбраната. Той намекна, че Израел веч е бил изчерпал всички други средства да спре чрез тайни операции "Мави Мармара" и петте други кораба от флотилията, която отплава за Газа в предизвикателство срещу израелската кампания за изолиране на движението Хамас, което контролира територията.

"Разгледани бяха всички варианти. Не искам да се впускам в подробности извън факта, че корабите се оказаха доста по-малко от първоначално планираните 10," заяви той пред израелското радио, подхранвайки слуховете, че някои от съдовете са били обект на саботаж.

Кораб, който щеше да превози палестински бежанци до Израел през 1988 г., потъна в Кипър след експлозия в корпуса. Израел никога не коментира обвиненията, че негови водолази са отговорни.

Алон Бен-Давид, военен кореспондент на израелската телевизия Канал 10, отбеляза, че както личи от кадрите, командосите са осуетили опит на активистите да завържат едно от десантните въжета за палубата, застрашавайки зависналия хеликоптер. "Изходът можеше да е много по-лош," утешително заяви той. /БТА/
Израелските военни признават грешки при щурма на турския кораб
netinfo