Пътна полиция стартира акция в защита на децата
Пътна полиция стартира акция в защита на децата / Sofia Photo Agency

От 1 юни стартира традиционната полицейска акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!". Инициативата е на "Пътна полиция", с акцент върху ролята на родителите за превенция на пътно-транспортните произшествия.

На много неправоспособни тийнейджъри родителите подаряват  мотопеди, скутери, АТВ-та, а неумението да ги управляват често довежда до фатален край. Затова основната цел на „Пътна полиция" тази година ще е засилен контрол върху участници в движението, както и върху управляващите мотоциклети и други превозни средства. Децата до 14 години по-често загиват като пешеходци, а от 14 до 17 години - като пътници в автомобили, е тъжната констатация на пътна полиция.

Кампанията ще продължи до 15 юни. Допълнителни мерки ще се вземат за безопасността по селските пътища.

През миналата година за двуседмичната кампания на „Пътна полиция" за опазването на децата на пътя в страната са проверени 14 154 автомобила, съставени са 546 акта за превишена скорост, 428 акта за отнемане на предимство, 196 акта за преминаване на червен светофар, 381 акта за неправоспособни водачи, 389 акта за неизползване на колани. Съставени са общо 3747 фиша. Най-много произшествия с деца са настъпили в районите на спирки на масовия градски транспорт и сигнализирани пешеходни пътеки.