С ученици и свои роднини се срещна в Елена еврокомисар Георгиева
С ученици и свои роднини се срещна в Елена еврокомисар Георгиева / dariknews.bg

Според еврокомисар Кристалина Георгиева българите се приемат добре в чужбина, но България като страна не винаги е оценена добре. Не правим достатъчно да се изявим като народ, а само като индивиди, каза Георгиева в Елена, където посети училище „Иван Момчилов".

Пред учениците тя дефинира три проблема пред българското средно образование. Основният е, че през последните 20 години позволихме образованието да ерозира. Проблем е, че реформата в образованието върви, но бавно. Това пречи програмите за обучение и качеството на изпитите да се на световно ниво. Третият проблем е недофинансирането на образованието. Инвестицията в просветата в просветата е най-важна, защото е инвестиция в бъдещето, каза комисар Георгиева.

В Елена  тя посети родната къща на своя прадядо по бащина линия Иван Попхристов Кършовски - виден общественик и съратник на Васил Левски и се срещна със свои роднини. По-късно тя ще изнесе лекция пред студенти във Великотърновския университет на тема „Европейският съюз поглед отвътре".