Трима задържани при операция „Мошениците
Трима задържани при операция „Мошениците / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Трима задържани при операция „Мошениците"
29629
Трима задържани при операция „Мошениците"
  • Трима задържани при операция „Мошениците"

Трима души са били задържани рано тази сутрин при специализирана полицейска операция с името „Мошениците" в София, съобщи пред Дарик министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Те са били представители на германска компания за България, но са злоупотребили с парите й, като са ги използвали за лична облага.

Във връзка с операцията засилено полицейско присъствие има в столичния квартал „Лозенец" - на бул. "Черни връх", и в Панчарево. Претърсени са четири адреса, като са иззети голям брой документи, които доказват как са се изразходвали парите на немските инвеститори.

Пред Дарик Цветанов разказа, че става въпрос за следната схема. Български бизнесмен става представител за България на голяма немска компания. В продължение на няколко месеца германците превеждат на три транша малко над 3 милиона лева у нас. Вместо да оползотвори тези пари за инвестиции, българският представител на немската фирма закупува офис техника и различни имотни облаги, които противоречат с правилното инвестиране на парите. Заради тази дейност са задържани трима души, единият от тях е бизнесмен.

Вътрешният министър допълни, че тази операция е в защита на чуждите инвестиции у нас.