Учени изследват замърсяването на въздуха, водата и почвата в Старозагорско
Учени изследват замърсяването на въздуха, водата и почвата в Старозагорско / DarikNews.bg, Ина Танева

Взетите проби от почвите,водите и праховите частици показват,че в Старозагорски регион има замърсяване на въздуха, в някои случаи дори над нормите. Едно от местата, където са регистрирани превишенията е община Чирпан.

„Причината според нас е,че там се работи по пречиствателна станция, но тя все още не е готова, а повечето от отпадните води отиват в язовир „Чирпан", от който пък се правят напоявания", обясни проф. Цанко Яблански. Той е ръководител на научноизследователския проект "Оценка, намаляване и предотвратяване замърсяването на въздуха, водата и почвата в регион Стара Загора".

„Благодарение на този проект бяха закупени и доставени 13 апарата за изпълнение на изследователските задачи, беше проведено обучение на екипите за вземане на проби въздух, води и почви и за изпълнение на планувания мониторинг по проекта", информира проф.Яблански.

Част от проекта е и разделянето на Старозагорски регион на 5 пункта, на които ще бъде правен мониторинг на въздуха, почвите и водите. Това са двата пункта в община Стара Загора - на Конната база и в село Сулица, в Чирпан, в Казанлък и в Гурково. Там е монтирана подвижна апаратура, която взема проби от въздуха за изследване на над 15 показатели, сред тях прахови частици, азотен и серен диоксид и въглероден оксид.

Сред целите, които са си поставили учените, са изготвяне на програма за редуциране на газовите емисии и ограничаване на тяхното въздействие върху околната среда и човека, както и разработване на система за защита и възстановяване на здравето.

Работата по проекта стартира през 2009 година и ще завърши през 2011. Финансира се от Норвежка програма за икономически растеж и устойчиво развитие и Държавната агенция Иновационна Норвегия. Стойността на екопроекта е 637 000 евро, като 15% от сумата е кофинансирана от Тракийския университет и от Община Стара Загора.

Партньори по проекта са община Стара Загора, Гражданско обединение „Екоцентър", Универститета по естествени науки в гр. Оз, Норвегия и Държавния университет в Осло.