Първият паметник на Ботев да отиде на площад Македония
Първият паметник на Ботев да отиде на площад Македония / снимка: DarikNews.bg, Иван Стрижлев

ВМРО-БНД-Враца подкрепя предложението старият паметник на Ботев да бъде поставен на площад "Македония", а не да бъде оставен в музея. Идеята е на Емил Врежков, който я споделил в профила на ВМРО във Фейсбук. Първият паметник на Христо Ботев от площад "Руски" бе преместен в Регионалния исторически музей Враца след взето решение от Ботевския организационен комитет.

Решението е утвърдено от общинския съвет преди 2-3 години, въз основа на експертни мнения, отразяващи художествени, архитектурни и естетически изисквания и норми.

Прибирането и експонирането на бронзовата скулптура в „Ботева зала" на РИМ - Враца е по повод 120-та годишнина от откриване на паметника (27.05.1890 г.) и е временно - до осигуряване на необходимите средства за цялостното представяне на оригиналната монументална композиция в пространството пред Централната сграда на музея.

Директорът на СОУ "Васил Кънчов" е предложил на площад "Руски" да бъде направен паметник на патрона на училището.

"ВМРО-Враца изцяло се солидаризира с мнението на г-н Врежаков. Васил Кънчов е голям просветен и книжовен деец, с изключителен принос към българската кауза в Македония и Одринско и заслужава отдавна да има паметник в центъра на Враца. Едновременно с това, ние нееднократно сме заявявали, че мястото на паметниците е публично, а не в музеите. Във Враца има посегателства срещу много паметници. Всичките ли ще затворим в музея?

А иначе, площад „Македония" е изключително подходящ за експонирането на паметника на Христо Ботев. Осветен е. Охраняван и многолюден. Все аргументи определени от критиците му като липсващи на „Руски" и използвани като мотив за преместването му.

Дано ни чуят и войводата да намери покой. Завинаги", заявяват воеводите от Враца.