В Каварна започва  фолклорният  събор „С България в сърцето
В Каварна започва фолклорният събор „С България в сърцето / Дарик Добрич

От днес до 30 май Каварна отново ще се превърне в духовна столица на българския фолклор. Триста и петдесет българчета от чужбина и хиляда от България ще се надиграват и надпяват в трите дни на Седмия Общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето", който се организира от продуцентска къща „Пирина" и община Каварна.

Тази година съборът е под патронажа на министър Божидар Димитров. Министерството е подготвило подаръци - българска литература и библии за нашите сънародници от Молдова, Украйна, Македония, Албания, Косово, Сърбия и Румъния.

Съборът ще бъде открит официално от кмета на община Каварна Цонко Цонев и народния певец Илия Луков. Изпълненията на участниците в трите дни на събора ще бъдат оценявани от професионално жури с председател проф. Елена Огнянова - фолклорист и писател. Най-добрите участници през деня ще вземат участие във вечерните гала-концерти. В програмата са включени ревю на народни носии, избор на мис и мистър фолклор и надиграване с кръшна ръченица.

Тази вечер в гала-концерта от 20.30 часа ще вземат участие оркестър „Нашенци", народните певици Кристина Карамфилова, Веселка Стамболиева и Галя Харалампиева. На 29 май са поканени народните певици Ваня Вълкова, Таня Величкова и Кичка Христова. Същият ден е предвидена среща на бесарабския поет и писател Владимир Калоянов с участниците от събора, както и възстановка на Каварненското въстание от 1877 г., която ще започне в 18 часа. На 30 май народният певец Илия Луков ще представи песните от новия си албум заедно с танцова формация „Пирина" и народните певици Любка Рондова и Калинка Вълчева.
 
Общобългарският младежки фолклорен събор „С България в сърцето" се реализира по проект „Интеграция на децата и младежта в образованието и обществото, чрез изкуство и спорт" по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Да направим училището привлекателно за младите хора". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз  чрез Европейския социален фонд".