Кукленият театър празнува 50-годишен юбилей
Кукленият театър празнува 50-годишен юбилей / Дарик Русе
Кукленият театър празнува 50-годишен юбилей
29547
Кукленият театър празнува 50-годишен юбилей
Кукленият театър празнува 50-годишен юбилей
  • Кукленият театър празнува 50-годишен юбилей
  • Кукленият театър празнува 50-годишен юбилей

Кукленият театър чества половинвековен юбилей. Театралите ще отбележат празника с безплатно представление за малките зрители от 10 часа – „Храбрият оловен войник”. От 18.00 в салона на Кукления театър ще се състои юбилейно представление, на което ще присъстват и бивши служители на културния институт.

Кметът Божидар Йотов ще поздрави ръководството и куклените актьори и ще удостои с почетен плакет „Русе” Никола Кръстев, създател на театъра, както и днешния екип на театъра.

През далечната 1955 година група ентусиасти, начело с художествен ръководител Никола Кръстев, полагат основите на кукленото изкуство в град Русе. Трупата е създадена към Дома на културата на транспортните работници. На 26-и февруари 1956 година  първата среща на малките русенски зрители е с приказните герои от пиесата ”Червената шапчица”. Следват спектаклите ”Лъжливото овчарче”, „Чудната къщичка”, „Русалка”.

На 15-и февруари 1960 година самодейният състав получава статут на „Държавен куклен театър”. Трупата пътува много, салоните са препълнени, но актьорите все още нямат своя сграда. Затова датата 1-и юни 1965 година ще остане паметна в историята на театъра. На този ден, със спектакъла ”Златното момиче”, тържествено се открива собствената сцена на русенският куклен театър. Разположена в непосредствена близост до река Дунав, сградата днес е  паметник на културата (построена е по времето на Мидхат паша) и е любимо място на малките русенски зрители.

През всичките тези години русенският куклен театър има много гастроли. Освен в България, театъра е гастролирал в Румъния, Полша, Унгария, Югославия, Латвия, Дания, Сирия, Либия, Алжир, Германия, Русия.

В прикачените файлове ще чуете спомените на основателя на театъра Никола Кръстев, на Емилия Топалова и на Мария Матеева.