Хора със специфични нужди правят сувенири в Работилница за мечти
Хора със специфични нужди правят сувенири в Работилница за мечти / netinfo
Хора със специфични нужди правят сувенири в Работилница за мечти
29500
Хора със специфични нужди правят сувенири в Работилница за мечти
  • Хора със специфични нужди правят сувенири в Работилница за мечти

Хора с умствена изостаналост от социални домове и защитени жилища в община Велико Търново ще изработват сувенири в специално изградени по проект четири работилници.

Ателиетата ще осигуряват трудова терапия и рехабилитация на настанените в институции хора със специфични нужди по проекта "Работилница за мечти" със средства от Европейския  социален фонд. Той се реализира от община Велико Търново и Сдружение "Център за социални инициативи" и ще обхване 80 души от Домовете за хора умствена изостаналост в Церова кория, Пчелище и Присово, 34 души, настанени в защитените жилища в Дебелец, Церова кория и Пчелище, 28 души от Дома за стари хора във Велико Търново и 50 човека с трайни увреждания, които живеят при семействата си. Първоначално те ще преминат през обучения по приложни изкуства, керамика и плетиво, а след това ще започнат работа в четирите ателиета.

Работилниците ще бъдат изградени в Дома за хора с умствена изостаналост в Пчелище, Дома за стари хора във Велико Търново и в двете защитени жилища в Дебелец и Церова кория. Те ще бъдат оборудвани и ще заработят от месец юли, съобщи ръководителят на проекта Нина Русева. Предвижда се още изграждане на Център за социално консултиране и подкрепена заетост на лица от специализираните институции, развитие на професионални умения и трудови навици за заетост и създаване на социално предприятие "Работилница на мечтите" за производство на сувенирни продукти.

След приключване на проекта в края на април 2011 година се очаква предприятието да даде работа на най-малко 10 души, които ще бъдат назначени на заплата, каза Мария Илчева, председател на сдружение "Център за социални инициативи". Чуйте повече в прикачения файл.