5 дни Детско творчество в Благоевград
5 дни Детско творчество в Благоевград / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова

Дни на детското творчество организира община Благоевград в навечерието на 1 -и  юни - Международен ден на детето. В продължение на пет дни гражданите на Благоевград ще бъдат зрители, а децата им и участници в празничните прояви организирани от община Благоевград по случай празника на детето.

Стартът на тържествата  - днес в 17.00 часа на площад “Георги  Измирлиев”,  ще дадат съставите към ОДК -  "Пиринска китка", Вокална формация "Мая", Детско-юношески духов оркестър, Школа за автентичен фолклор и др.

На 27 и 28 май от 17.00 ч.  на откритата сцена ще демонстрират свиоте творчески умения най- малките жители на Община Благоевград. На 27 май концерт ще изнесат децата от детски градини №1, №2, №3, №6 и обединени детски заведения №1 и №4. На 28 май на сцената ще пеят и танцуват малчуганите от детски градини № 4, № 8, № 11, № 12 и от обединени детски заведения № 2 и № 3. 

Акцент в програмата на Дните на детското творчество са общинските научно-технически състезания, които ще се проведат между 27 и 31 май в кв.“Вароша”; "Брейк - шоу денс" с участието на Брейк шоу от Младежки дом и гостуващи групи от страната, което ще  се състои в събота от 17.00 часа на пл. "Георги Измирлиев" и детският спортен празник "Да спортуваме заедно сред природата", който ще започне в събота от 11.00 часа в парк Бачиново. Кулминацията на тазгодишния фестивал на детското творчество ще бъде на самия Ден на детето, когато младите таланти на Благоевград ще демонстрират своите творчески идеи, умения и постижения на откритата сцена и в 3 специално оборудваните ателиета, разположени на площада: в ателеието “Весело е с ЛЕГО групи от школите „Техническо конструиране и моделиране” ще демонстрират уменията си да конструират и моделират.  „Децата за природата” - деца от школите по„Приложно декоративно изкуство” , „Моят еко-свят”, „Млад еколог” и „Опазване на околната среда” ще аранжират цветя и ще апликират, ще работят с природни и отпадъчви материали.  «Моите мечти» са нарекли шатрата си децата от школите по изобразително изкуство, живопис и графика в Центъра по изкуства. В нея те ще нарисуват мечтите си на картон с молив, акварел и пастели.

Докато връстниците им творят в шатрите, върху плочките около кръглия фонтан в подплощадното пространство децата от школите към ОДК „Цвят, линия, форма”, „Живопис” и „Изобразително изкуство” ще рисуват на тема „Усмивка за теб”.
В пространството откъм градската градина пък ще разположи свое изнесено студио детската радиоредакция «Хей хлапета», в която вече 10 години работят заедно професионалните журналисти и децата от ОДК. Водещите и екипът на популярното предаване «Тийн зона» са подготвили много забавления за почитателите си.

В празничния концерт ще вземат участие любителските колективи към Младежки дом, ОДК, Център по изкуствата и ОНЧ “Никола Вапцаров” . За доброто настроение на децата ще се погрижат клоуни от Куклен театър – Благоевград. На тях е поверена отговорната задача да зарадват най-активните участници в празника с подаръци.