Две фестивални отличия за Куклен театър - Сливен
Две фестивални отличия за Куклен театър - Сливен / netinfo

Наградата „ Най-куклено представление „ и награда на детското жури „Най-добър спектакъл" бяха присъдени на Държавен куклен театър - Сливен на 11 международен фестивал на куклените театри „Лут Фест" Източно Сараево, Република Сръбска, Босна и Херцеговина. Отличията са за спектакъла „Рапунцел".

„Едно от най-важните неща в езика на куклите е строгата стилистика -  нещо специфично за този език, но едновременно с това и излизащо извън естествените рамки и прерастващо в символ или метафора. Когато това се случва, го наричаме „куклено", а във висша степен със суперлатива „най-куклен". Тази строга стилистика, символ и метафора са достатъчно добре представени в спектакъла „Рапунцел". Това даде основание на журито  да обяви спектакъла за най-куклен на 11 „ЛУТФЕСТ"  в Източно Сараево от 10 до 14 май 2010 година". Това са думите на директора на фестивала Витомир Митрич относно присъждането на наградата на ДКТ-Сливен.

 Държавен куклен театър- Сливен за втора по ред година бе поканен и одобрен за участие в престижните международни куклено-театрални фестивали -  Международния куклен фестивал „Златна искра" в Крагуевац, Сърбия от  9 - ти  до 15 -ти май и Международния фестивал на куклените театри „Лут Фест" в Източно Сараево, Република Сръбска, Босна и Херцеговина от 10 - ти  до 14 - май.