Класика и съвремие в „Дни на големия театър в малкия град”
Класика и съвремие в „Дни на големия театър в малкия град” / Драматичен театър - Търговище

Четири заглавия са включени в афиша на тазгодишните  театрални празници „Дни на големия театър в малкия град". Жанрово и тематично разнообразие обещават и тази година организаторите от Драматичен театър - Търговище. „Свекърва" и „Пигмалион" са сред познатите, но и винаги провокиращи нови творчески търсения пиеси. Съвсем нови за зрителите не само в Търговище са „Норвегия. Днес" от Игор Бауерзима и „Дребни брачни престъпления" на Ерик-Еманюел Шмит.

Днес, на 27 май първи на сцена ще се изявят домакините с втора премиера на спектакъла „Норвегия.Днес". Представлението беше показано в извънконкурсната програма на „Вълшебната завеса" и спечели симпатиите както на публиката, така и на журито и гостите на фестивала. Написана по действителен случай, пиесата разсъждава над темата за неосъзнатото отчуждение и самотата, в което растат днешните компютърни тийнейджъри. А естествените пориви на любовта, се оказват способни да върнат порива за живот. Спектакълът е забележителен и с изключително сполучливото вплитане на мултимедията не само като ефект, но и като действена среда, пресъздаваща душевното състояние и преживяванията на героите.

Театър „Перпетуум Мобиле" ще покаже на 2 юни „Пигмалион" от Бърнард Шоу. Спектакълът се играе при изключителен успех в цялата страна. Зрителите ще видят в ролите Любен Чаталов, Александра Сърчаджиева, Гинка Станчева, Иван Налбантов.

„Дребна брачни престъпления" с участието на Нона Йотова и Иван Радоев на театър „Сълзя и смях" е съвсем ново заглавие, което при това се поставя за първи път в България. На 19 май беше премиерата в София. Режисьор е Здравко Митков. Това е мрачна комедия, в която сблъсъците на героите, макар и да пробуждат много смях, напомнят повече на безпощадна семейна война.

„Нова театрална сцена - Варна" ще  представи на 10 юни познатите, но преосмислени послания на известната пиеса на Антон Страшимиров „Свекърва". Майсторът на комедийните ситуации Александър Илинденов търси ново измерение на вечния и сякаш генетично заложен конфликт между свекървата и снахата, като извежда на преден план снахата Дечка. Но какво се случва, ако днешната снаха бъде поставена в описаната преди 100 години обстоятелства?