Над 400 участници на фолклорен фестивал в Кресна
Над 400 участници на фолклорен фестивал в Кресна / снимка: община Кресна

За шеста поредна година Община Кресна и читалище „Култура” организират фестивал за народни песни и танци „Веселяче”, който придоби популярност от национален характер. В тазгодишното – шесто издание на фестивала, което ще се проведе в събота на площад „Кресненско въстание” в Кресна, ще се включат над 400 участници,  съобщи за Дарик говорителят на кметска администрация Гергана Терзийска.

Целта на мероприятието е съхраняване и развитие на културната идентичност на децата, използвайки фолклорното многообразие като начин за взаимно опознаване и духовно сближаване на подрастващото поколение. Възможността за изява на младото поколение в подобни  културни събития допринася за подобряване  диалога между поколенията,  повишаване на обществения интерес и гордост от уникалността и красотата на местните традиции и обичаи. 

Участниците ще се състезават в трите раздела: народни песни, народни танци и инструменталисти в двете категории – до 14 год. и до 18 год. За класираните на  І, II и ІІІ място са осигурени специални награди – статуетки, медали, парични и предметни награди.

Всички групи и индивидуални участници ще получат грамота за принос в областта на народните песни, танци и традиции в Пиринския край.