Пращат учители на курс за опазване на биоразнообразието
Пращат учители на курс за опазване на биоразнообразието / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Пращат учители на курс за опазване на биоразнообразието
29407
Пращат учители на курс за опазване на биоразнообразието
  • Пращат учители на курс за опазване на биоразнообразието

Учители от цялата страна ще минат през специално обучение, свързано с опазването на биологичното разнообразие. Това обясни Зинаида Златанова - председател на представителството на Европейската комисия в България. Целта на проекта е преподавателите да научат повече за Натура 2000 и така да се подобри обучението на децата в училище.

Информационните семинарите ще се проведат в три града в страната - София, Враца и Габрово. Около 70 учители и експерти ще вземат участие в инициативата, обясни Златанова: „ Защо учители - разбирането както на нас, така и на министерството, и на неправителствените организации, че работата с най-малките е изключително важна за това утре как ще изглежда околната среда, как ще се отнасят гражданите към този въпрос".

По време на обученията ще бъде представена Европейската кампания за опазване на биологичното разнообразие и новите подходи в образованието по околна среда. В рамките на семинарите се предвижда и посещение на територии и части от мрежата Натура 2000.

„За да може съвсем практически да видят и учителите, и учениците, и експертите за какво точно става въпрос, кое е това, което е толкова важно да пазим', добави още Златанова.

Инициативата е част от Международната година на биоразнообразието. Нейното мото е „Биоразнообразието е живот, биоразнообразието е нашият живот", обясни министърът на околната среда и водите Нона Караджова: „Представете си само за миг хората без природата, хората без растения, без животни. Това на практика означава, че ние не бихме могли да живеем".

Като част от инициативата представителството на Европейската комисия в България даде старт и на конкурс за ученически видео клип на тема "Биоразнообразието. Всички ние сме част от него".