Арестуваха мозъка на „Наглите”, прокуратурата го остави в ареста
Арестуваха мозъка на „Наглите”, прокуратурата го остави в ареста / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Смятаният за „мозъка" на групата за отвличания „Наглите" Валентин Янев, известен с прякора Вальо Бореца, е бил арестуван снощи, потвърдиха от пресцентъра на МВР. Полицията търсеше Янев в продължение на няколко месеца, след като беше обявен за национално издирване на 19 февруари.

Днес Софийската районна прокуратура повдигна обвинение срещу него. С прокурорско постановление Вальо Бореца остава в ареста за 72 часа, съобщиха от прокуратурата. Очаква се след изтичането на 72-часовия арест обвинителите да поискат от съда постоянното му задържане.

Янев беше арестуван в неделя вечер в ресторант в столичния квартал „Овча купел". по-късно полицията претърсила и дома му в „Симеоново". Малко преди полунощ той бил отведен в Столичната дирекция на вътрешните работи, уточниха още от полицията.

Янев бе обявен за издирване, за да бъде разпитан за убийствата на Иван Петров-Сапата и Юлиян Лефтеров. От досъдебното производство за убийството са отделени материали срещу Янев за незаконно притежаване на боеприпаси и прокуратурата му повдига обвинение за това престъпление. Според информацията на полицията Бореца е замесен в няколко убийства. Неофициално се твърди, че е свързан и с похищението на криминално проявения Кирил Божилов-Цигането. Считаният за съучастник на Вальо Бореца - Пламен Куцаров, който водел преговорите за откупа с близките на Цигането, почина, докато беше превозван за ГДБОП. През януари миналата година Бореца беше задържан във връзка с това отвличане. При развръзката на друг случай - този с отвличането на Румен Гунински-син, върху тялото на младежа беше намерено ДНК от Вальо Бореца, което сега е основна улика на прокуратурата.

При полицейска операция „Наглите" в края на миналата година бяха задържани Прокопи Прокопиев-Културиста, Ивайло Евтимов-Йожи, Антон Петров-Хамстера, Любомир Симеонов-Гребеца и Даниел Димитров-Релето.