Над 1500 изпълнители на фестивала Между три планини в Банско
Над 1500 изпълнители на фестивала Между три планини в Банско / снимка: община Банско

За седма поредна година Банско ще бъде домакин на традиционния Фестивал за автентичен фолклор „Между три планини”. В годините фестивалът прескочи националните граници и прерастна в международен.

Тази година програмата включва надпяване и надиграване на над 1500 самодейци от България, Сърбия, Македония и Гърция. В седмото издание на фестивала ще участват фолклорни състави и танцови ансамбли от Банско, Разлог, Велинград, Белово, Скребатно, Чепино, Ивайло и Костандово, Дъбница и Гърмен, Баня, Войнягово, Добърско, Дорково, Бабяк, Драгиново, Добринище, Капитан Димитриево, Рибново, Самоков, Сандански, Величково, Ивайло, Росен Елешница, Бачево, Попинци, Горно и Долно Драглище, Струма, Якоруда, Юруково.

Всяка година към голямото фестивално семейство се присъединяват още и още изпълнителни и ансамбли от цяла България, за да покажат танци и носии, да изпълнят песни и ритуали от техния край. За първи път в VІІ фолклорен фестивал „Между три планини” ще пеят и танцуват самодейци от Пазарджик, Пещера, София, Чавдар, Сатовча, Огняново, Долно село, Лебница, Божурица, Говедарци, Елшица, Брежани и Доспат. Стана традиция на сцената на фестивала да се играят кръшни хора, да се лее народна музика от различни краища на България и Балканския регион. Емоцията е от представянето на най-малките таланти, през артистичността на тийнейджъри в народни носии до запомнящото се участие на певци и инструменталисти надхвърлили 70-годишна възраст.

В двата фестивални дни - 22 и 23 май, Банско се превръща в столица на балканския фолклор. На 23 май специални гости на фестивала „Между три планини 2010” са група „Бански старчета”, които тази година отпразнуваха три десетилетия на сцената, и женска фолклорна група „Банскалийки” с ръководител Атанас Янчовичин.