Започва ХІV Международен детски фолклорен танцов фестивал
Започва ХІV Международен детски фолклорен танцов фестивал / DarikNews.bg,архив

Четиринадесетото издание на Международния детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници" започва днес в Сливен. Тази година във фестивала ще вземат участие състави от 10 европейски страни - Босна и Херцеговина, Германия, Грузия, Литва, Молдова, Румъния, Словения, Турция, Украйна и Финландия.

Фестивалът е колективен член на CID /Международната организация по танц към ЮНЕСКО/ и вече е доста популярен, каза на чалникът на отдел „Култура и вероизповедания към община Сливен Дора Ескидарова. Съставите, които ще гостуват са нови и от страни, които не са участвали досега. Децата ще танцуват в сливенските училища като всеки състав има своя символичен домакин, а Второ основно у-ще е домакин на целия фестивал.

Днес до 11 часа ще бъдат посрещани гостите, които още не са пристигнали. От 13. 30 започва техническата конференция за ръководителите и хореографите. В 17. 30 ще има дефиле на участниците със спирки за танци по главната улица, а церемонията на  официалното откриване и сборната программа на участниците започва в 19 ч. на откритата сцена на площад «Х. Димитър». Фестивалът продължава и на 23 май неделя с традиционно училище по танц. Проявата ще завърши на 26 май.