С пълно единодушие ще се вземат решенията във Фонда за развитие на летище Пловдив
С пълно единодушие ще се вземат решенията във Фонда за развитие на летище Пловдив / dariknews.bg

Със 100% мнозинство ще бъдат вземани бъдещите решения в новоучреденото сдружение „Фонд за развитие на летище Пловдив - южната врата на България". Това заяви в ефира на Дарик областният управител Иван Тотев. В учредяването на организацията се включиха общините Асеновград, Хисар и „Родопи", допълни той. Кметовете им са учредителите на сдружението, а летище Пловдив е консултант в постигане целите на фонда - изграждането на нови линии и популяризиране на общините. Очакваме следващата седмица присъединяването и на община Пловдив, каза още Тотев.

Инструментите, чрез които можем да направим летището конкурентоспособно, са намаляване на летищните такси, намаляне на таксите за обслужване на самото летище и създаване на фонда за споделяне на риска, заяви Тотев. На този етап задачите ни са изпълнени, допълни той.

По думите на областния управител в устава на сдружението е залегнала клауза, в която се казва, че участието на всяка община е 50 ст. на жител според националната база данни. Това е минималната такса, уточни Тотев. Целта на фонда обаче е надобщинска, тя касае цялия регион, категоричен бе областният управител.