Великотърновски туристи минаха по стъпките на четата на Бачо Киро
Великотърновски туристи минаха по стъпките на четата на Бачо Киро / dariknews.bg

Великотърновският клубът по пешеходен туризъм ,,Незабравка" участва в традиционния туристически поход „По пътя на четата на Поп Харитон и Бачо Киро", заедно с групи от Дряново и Търговище. Организираният от Туристическо дружество „Бачо Киро" и община Дряново поход премина по стъпките на четниците и бе посветен на 134-годишнина от Априлското въстание и битката в Дряновския манастир.

Преди да тръгнат от Бяла Черква 60- тте участниците в похода се включиха във възпоменателното тържество в града и поднесоха цветя пред паметника на Бачо Киро от чието рождение се навършват 175 г. Туристическата група премина през село Михалци и продължи към Мусина, където през нощта на 28 април 1976 г. са се събрали 191 четника от Бяла Черква, Михалци, Мусина, Дичин, Вишовград и Русаля.

На път за Балкана четата се е увеличила с още 5 четника, присъединили се от Ветренци. По- нататък участниците в похода продължиха през селата Каломен, Пейна, Ритя и Цинга достигнаха до Дряновския манастир. Именно там след двуседмични боеве четата е разбита.