Над 7 млн. лева вкарваме в подобряване градската среда на Плевен
Над 7 млн. лева вкарваме в подобряване градската среда на Плевен / Вероника Христова
Над 7 000 000 лева вкарваме в подобряване градската среда на Плевен
29291
Над 7 000 000 лева вкарваме в подобряване градската среда на Плевен
  • Над 7 000 000 лева вкарваме в подобряване градската среда на Плевен

Община Плевен спечели и започва реализацията на мащабен проект по програма Подкрепа на интегрирано и устойчиво развите чрез подобряване на градската среда. Това съобщи днес кметът Найден Зеленогорски. Общата стойност на проекта е 7 065 000 лева, от които 6 005 000 лева получаваме безвъзмездно от ЕС.

Съфинансирането от страна на държавата е 706 000 лева, а община Плевен участва с 353 000 лева. Проектът е комплексен и включва няколко подобекта, които ще подобрят значително градската среда и инфраструктурата на Плевен. Това са рехабилитация на улична мрежа, видеонаблюдение, изграждане на велосипедна алея и многофункционални и детски площадки, обясни зам.-кметът инж. Огнян Цанев.

В рехабилитацията са включени три основни улици в града. Първата от тях е бул. "Георги Кочев" в отсечката от надлеза над жп гарата до връзката с бул. "Българска авиация", в която ще бъдат вложени повече от 2 000 000 лева. Втората е ул. "Гренадирска" между "Данаил Попов" и "Гривишко шосе". Третата улица е "Хемус" от изхода за Ловеч до Историческия музей.

Тези улици ще бъдат напълно обновени, преасфалтирани и отводнени, снабдени с нова маркировка и подходи за хора с увреждания. Общата стойност на тези три обекта е близо 4 500 000 лева. Като втори компонент от проекта ще бъде направено видеонаблюдение на няколко пункта и на едно основно кръстовище, посочи още инж. Цанев. (Подробно в звуковия файл)

Благодарение на мащабния проект Плевен най-после ще има и велосипедна алея, която ще свързва центъра на града с парк "Кайлъка". Средствата, които ще бъдат вложени за изграждане на велоалеята, са 760 000 лева. Приблизителната дължина на алеята е близо 2 километра, тя ще бъде маркирана, осветлена и обезопасена. Тя ще пресича съществуващата пътна мрежа само на две кръстовища, които също ще бъдат рехабилитирани и снабдени с видеонаблюдение.

Други 850 000 лева пък ще отидат за изграждането на няколко детски площадки на различни места в града и многофункционална спортна площадка в ж-к "Сторгозия". С нова детска площадка ще се сдобият жителите на "Дружба" - до бл.132, "Мара Денчева" - до ул. "Мануш войвода", Девети квартал - в градинката под ШЗО и централната градска част до ул. "Карлово".

От вчера се работи по документацията за обществените поръчки. Сега предстои подписване на договор с управляващия орган - МРРБ. Търговете за изпълнители ще започнат в края на лятото. Периодът за изпълнение на проекта е 2 години.

7 065 000 лева са много пари в една такава финансово-икономическа криза, в която се намират българските общини, изтъкна Найден Зеленогорски. Той сравни цифрата с капиталовата субсидия от 300 000 лева, която държавата отпуска на Община Плевен за ремонти и ново строителство.