Откриха новата зала в ГПЧЕ Р. Ролан
Откриха новата зала в ГПЧЕ Р. Ролан / DarikNews.bg, Гергана Пейчева

Конгресът на САЩ отпусна за България 400 млн. долара, които чрез
фондация „Америка за България" ще бъдат насочвани за реализацията на различни проекти в цялата страна. Само за изминалата година фондацията е вложила в наши програми около 20 милиона долара и този процес ще продължи.
В това увери президентът на фондацията Франк Бауър по време на откриването на ремонтираната зала в Езиковата гимназия. Ремонтът на залата е на стойност 300 000 лева, които основно бяха осигурени от фондация „Америка за България".
С дарения се включиха представители на бизнеса, родители, бивши и настоящи ученици.
Лентата на новоткритата зала „Америка за България" прерязаха Франк Бауър и десетокласничката от гимназията Жени Георгиева, която заминава на двугодишно обучение в Ню Йорк.

Откриха новата зала в ГПЧЕ "Р. Ролан"
netinfo

Директорът на гимназия „Ромен Ролан" Иванка Сотирова изказа благодарност на дарителите, сред които е и проф. Минко Балкански.

Откриха новата зала в ГПЧЕ "Р. Ролан"
netinfo

Зала „Америка за България" разполага със 150 места, аудио и видео озвучаване, театрална сцена, климатична инсталация.

Тази година ГПЧЕ „Ромен Ролан" стана носител за трети пореден път на Общинската награда „Анастасия Тошева", която ще бъде връчена в навечерието на 24 май.

ГПЧЕ "Ромен Ролан" /първоначално Френска гимназия/ е създадена през 1966 г. През 1977 г. Националната комисия за ЮНЕСКО към Министерството на външните работи и Министерство на народната просвета предлагат гимназията за асоцииран член на тази организация. Гимназията става едно от 8-те асоциирани учебни заведения в България на пряко подчинение на местните органи на организацията. Сега в гимназията се изучават френски, немски и английски езици от над 1200 ученици. Възпитаниците и печелят конкурси и състезания на всички нива. След завършването тук продължават образованието си във водещи университети в страната. Възпитаници на гимназията учат в световноизвестни висши училища като Йейл, Харвард, Станфорд, Голгейт и много други. През месец септември ГПЧЕ"Ромен Ролан" ще бъде домакин на 300 деца и преподавателите им от всички европейски страни за ЕВРОУИК - уникална едноседмична програма за младежки обмен.