САЩ се извиниха на индианците
САЩ се извиниха на индианците / снимка: sxc.hu

Съединените щати официално се извиниха на американските индиански племена за "зле замислената политика" и насилието, извършено срещу тях, предаде Асошиейтед прес.

Сенаторът републиканец Сам Браунбек прочете резолюцията на Конгреса на среща, на която присъстваха представители на пет индиански племена в Конгресното гробище в град Вашингтон: чероки, чоктау, мускоги (крийк), поуни и сисетон уахпетон ояте. Всички те се намират в Оклахома, с изключение на последното, което е в Южна Дакота. Племето чероки първоначално е живеело в югоизточните щати, но е било принудено да се пресели в Оклахома в началото на 18-и век.

Републиканецът Сам Браунбек работи за прокарването на тази резолюция от 2004 година. И двете камари на Конгреса я одобриха в края на миналата година, а президентът Барак Обама я подписа през декември. Законодатели я описаха като символичен жест, който ще помогне да се поднови ангажимента на федералното правителство към племената. Браунбек поясни, че резолюцията няма за цел да позволи или подкрепи юридически претенции срещу американското правителство или да послужи за разрешаването на такива.

Вторият вожд на племето крийк Алфред Берихил нарече извинението историческа стъпка в отношенията между американското правителство и племената, които по думите му се възприемат като суверенни нации, съобщава БТА.

"Чувстваме, че това е струвало усилия от страна на американското правителство", каза Берихил. "Оценяваме това усилие на Конгреса. Зная, че е трудно за нашата държава да се извини на когото и да е", добави той.

"Историята на САЩ към американските индианци не е светла. Въпросът е какво се случва оттук нататък?", каза Чад Смит, вожд на племето чероки.